30.06.2015 | 21:01
МВР укроти полицейския протест
Профсъюзът вече не иска оставки на политическото ръководство на силовото ведомство

Насроченият за 5 юли протест на полицаи, пожарникари и надзиратели заради готвената пенсионна реформа в сектор „Сигурност“ и лошите условия на труд по границата с Турция се отлага. Причината са преговори между Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и ръководството на вътрешното министерството, които са в ход, и поетите от силовото ведомство ангажименти, съобщиха от синдиката. Въпреки това от профсъюза твърдят, че запазват готовност отново да излязат на улицата, ако не се постигне договорка. Представители на синдиката ще се срещнат и с партиите в парламента.

„УС на СФСМВР счита, че към момента оставките на членове на политическото ръководство на МВР не са актуални“, съобщиха от синдиката. Но уточниха, че оставката на шефа на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов не подлежи на обсъждане и няма да бъде направен компромис с нея.

Според промените в Кодекса за социално осигуряване от догодина пенсионната възраст за МВР трябва да започне да расте с по два месеца, докато стигне 55 години. В момента полицаите се пенсионират на 52 години и 10 месеца. Синдикатите поискаха гратисен период за излизане в пенсия по старите условия до края на 2018 г., но правителството фиксира срок до края на годината.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране