09.02.2017 | 0:01
На 26 март избираме между 27 партии и коалиции
Броят на партиите намалява за сметка на коалициите спрямо парламентарния вот през 2014 г.

Приключи регистрацията за участие на предсрочните избори на 26 март. В Централната избирателна комисия документи са подали 18 партии и 9 коалиции.  Две формации са се явили малко след изтичане на срока в 17:00 ч. и се наложи ЦИК да реши дали да приеме документите им, предаде БНР.

Движение „Да, България“ се регистрира за изборите като коалиция с участието на партия „Зелените“ и ДЕОС. Това стана в последния възможен момент и след като жалби в съда възпрепятстваха самостоятелното участие на партията на Христо Иванов.

„Коалицията се придържа към приоритети, които всъщност и трите винаги сме си поставяли, това е борбата за върховенството на закона, за отвоюване на българската държава и нейните институции от корупционен плен, за чиста околна среда, по-силна интеграция с НАТО и ЕС“, каза той.

Документи за ЦИК внесе и Николай Бареков. Той регистрира формацията със старото название на партията си „България без цензура“. Бареков обяви, че се съмнява, че ГЕРБ ще позволят регистрацията. „Има огромен натиск от гербаджийте в ЦИК, лично от ръководството на партия ГЕРБ, да се спъва регистрацията на нашата партия“, смята той.

Документи подадоха партиите – ГЕРБ, ДПС, ВОЛЯ, „Българската пролет”, Българско национално обединение, „Глас народен”, ДРОМ, Партия на Зелените, Партия „Възраждане” и партия „Презареди България”. Регистрираните коалиции са – „БСП за България”, Реформаторски блок, Обединени патриоти, коалиция „АБВ-Движение 21”, коалиция „Да, България”, платформата „Нова Република”, коалиция „ДОСТ-НПСД” и Коалиция на недоволните.

Тази година желаещите да участват имаха само седмица за регистрация в ЦИК. Броят на партиите намалява за сметка на коалициите спрямо парламентарния вот през 2014 г. Тогава за участие се регистрираха общо 7 коалиции и 22 партии, като впоследствие 4 от тях отпаднаха, коментира Дарик нюз. След проверка на подписите от ГРАО ще обявят списъка с допуснатите кандидати до 11 февруари. В случай на отказ от ЦИК партиите ще могат да обжалват решението пред ВАС, който трябва да се произнесе най-късно до 18 февруари.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране