06.08.2017 | 10:24
На развален руски дядо Николай се оплаква на руския патриарх, че българите са духовно болни
Владиката прави грешни глаголни спрежения, бърка падежите, неправилно поставя ударенията

Пловдивският владика Николай, който негласно се води кадровик на Св. Синод и неофициален наследник на патриарх Неофит, стана обект на иронични закачки в скандален видеоклип. Русийският православен университет разпространи на сайта си специално видео обръщения на Дядо Николай, изпратено до Московския патриарх Кирил само преди няколко дни. В него владиката изказва благодарността си към Руската църква и нейния глава, че са изпратили за поклонение в пловдивска епархия реликви с частици от покрова и ризата на света Богородица. Светите частици са били изложени в деня на св. Марина, която е и патрон на митрополитския храм в Пловдив.

Демонстративно владиката е направил видео обръщението на руски език, за да изтъкне преклонението си към Русия. Скандалното обаче е, че дядо Никола в стремежа си да се докара пред събратята си от Руската църква демонстрира неграмотно говорене и лошо познаване на езика, въпреки че в църковните среди се знае, че е изкарал три години в тяхна школа. Духовникът демонстрира изключително лошо произношение, прави грешни глаголни спрежения, бърка падежите, неправилно поставя ударенията. Така словото му има повече комичен, отколкото благодарствен характер и по-добре щеше да бъде, ако говореше на правилен български. Освен това от думите на владиката става ясно, че българският народ  изживява тежки изпитания, че е болен духовно и това се отразява на телесното му състояние, без да става ясно какви и от кого са причинени тези страдания. Нееднократно Пловдивският митрополит отправя обвинения към Запада и вероятно това е и недоизказаното му послание. Дядо Николай обаче пропуска обективната истина, че духовното осакатяване  на българите е вследствие на 45-годишното съветско робство и пленяването на Църквата от ДС и КГБ.

Реликвите митрополит Николай определя като отношение на истинската любов на руския патриарх Кирил към българския народ, а духовният му жест бил част от любовта му към нас.

В църковните среди коментират, че този видео материал показва какъв човек са си избрали руснаците да представлява интересите им в нашата църква. Основателен е и въпросът, защо Руската църква изпраща специално на дядо Николай тези реликви и какъв знак за клира е това. Не без значение е и фактът, че наскоро в София пристигна от Атон главата на св. Пантелеймон с благословията на Вселенския патриарх Вартоломей, но БПЦ не счете за необходимо да му изпрати видео обръщение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране