05.07.2017 | 0:01
Над 3000 души уволнени от БМФ за последните три години
Арбитражен съд е опростил на Домучиеви неустойка в размер на 55 млн. лв. заради нарушение на договора

Над 3000 души уволнени от БМФ за последните три години. Това е станало в нарушение на приватизационния договор на предприятието, чиито собственици са братя Домусчиеви. Това обяви сензационно в „Честно казано“ по БиАйТи проф. Стилиян Йотов.

По-рано днес вицепремиерът  Валери Симеонов обяви, че арбитражен съд е опростил на Домучиеви  неустойка  в размер на 55 млн. лв. заради нарушение на договора. Журналистката Люба Кулезич  обясни, че е получила писмо от Агенцията по приватизация , откъдето съобщили, че ще атакуват решението на арбитража пред ВКС. Оказва се, че освен неправомерното съкращение на работниците, част от корабите са били били нарязани на скрап с основанието за настъпила световна икономическа криза.

„Хората ги няма. Флотът действа. Но, ако трябва да бъда максимално гневен, ще кажа, че  става дума за профсъюзите в БМФ. Да сте чували профсъюзен  лидер да е в управата на флота?!, попита риторично той. Адвокат Добровест  Пенев пък обясни как въпросният арбитражен съд към Българската търговско-промишлена палата е съдал  текъ  прецедент. При него клауза от търговския закон е бил пренесен в закона за приватизацията .

„Става дума, че клаузите по приватизационния  договор не могат да бъдат предоговаряни. Този случай е важен не само за обема и материалния интерес . Той е ключов, защото формира практика и за други такива договори.  Само съдът може да промени един приватизационен  договор-изцяло или частично. Този арбитражен съд ни лепна петно. Вицепремиерът  каза за него „продажен“ съд, обобщи адвокатът.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране