15.05.2020 | 1:19
Намаляването на ДДС за ресторантите помага на богатите
Решението на Бойко Борисов въобще няма да намали цените в заведенията

Намаляването на ДДС за ресторанти и заведения с 11 процентни пункта е недомислена мярка. Тя помага на богатите и не помага на туризма, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков.  Той каза, че от опита на други страни се вижда, че при подобни мерки цената не пада с 11%, а с 2-3% – т.е., потребителят, вместо да харчи 100 лв., ще даде 97 лв.

„Това няма да помогне на туристическата услуга. Проблем за туризма в момента е това, че няма пътувания и хората не излизат“, каза пред БТВ Дянков. „Интересният въпрос е къде отиват другите пари? Те отиват при богатите – при собствениците на големите туристически заведения. Тази мярка помага на богатите и трябва да се нарече мярка за подпомагане на богатите“, смята той.

Аргументът, че намаляването на ДДС ще изсветли бизнеса, не е обоснован, защото голяма част от спестяванията, ако има такива, не влияят на цената, а на печалбата, която отива при собствениците, смята Дянков.

Предложението за ДДС вкара в полемика премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Бившият министър обясни, че през 2010 г. е имал аналогичен спор с премиера за намаляване на ДДС в някои сектори. „Борисов тогава беше убеден, че това е добра идея. След това се разубеди“, каза икономистът. По думите му у нас ще се сбъдне по-песимистичният вариант в икономическите прогнози заради пандемията. Дянков смята, че трябва да се готвим за трудна година, а вероятно и за трудно начало на 2021 г. „Трябва да сме внимателни с бюджета и да се въвеждат мерки, които да работят. Има две мерки, които работят в Европа. Едната е подобна на мярката 60/40, но в други проценти, и раздаването на грантове и безлихвени кредити, които помагат на малкия бизнес“, каза той.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Разбира се че намалаването на ДДС на9 % подпомага богатите да имат повече пари, Борисов си казва че е политическо решение.Съответно може да се гадде защо иска да ги направи по-богати а бедните по-бедни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране