23.10.2015 | 0:01
Не сме сами: Експерименти със светлата бъдещност и славната миналост
Костелива дуална ядка

По утвърдена вече традиция преди избори се подема писък – махат Вазов и Ботев от учебниците! Kleta Majka Balgaria се възбужда, страда, къса си ризата, горко ридае, люто кълне се заканва. Кому? Към безименния враг, който посяга на българщината.

След това се явява министърът на образованието и смело размахва юмрук в защита на изконните ни ценности и българизма. Това споделяме, подпирайки се на опита на нашата миналост. Но да говорим за актуалната сегашност и настоящност. Тази неделя има избори и вопълът „махат Ботев и Вазов“ отново прозвуча, отекна и стигна, до когото трябваше да стигне.

Министърът на просветата проф. Тодор Танев глава си дава, Ломоносов дава, Жолио Кюри дава, но Ботев и Вазов не дава на душманите!

„Текстовете на Христо Ботев и Иван Вазов няма да бъдат пипани в учебния план“, заяви министърът, цитиран от БГНЕС.

„Те не са просто автори, както Конституцията не е просто текст. Не казвам, че са сакрални, но са изграждащи нацията исторически фигури“, заяви дифендърът и се обяви за основен преглед на учебните планове.

Паниката по думите на министъра идва от там, че в миналостта е имало „окастряне“ на двамата автори, което според него е престъпно.

За „дървените философи“, които са искали въпросната промяна, Танев заяви, че има много родители, които той може да събере пред министерството, които настояват да не се променя програмата. В наличието на такива родители (и не само родители) не се съмняваме, само не можем да разберем защо точно професор Танев трябва да ги събира. Мистерийност!

Министърът иска така да мине през тази област на живота си, наречена Министерски съвет, че след това да се обърне с удовлетворение назад. Или по Вазов – спокойно да гледа в бъдещето си.

„Някой ден аз няма да бъда министър. Искам за следващия министър да се окаже костелива ядка мърдането в тази посока. Да не смеят да правят повече експерименти с бъдещността на българската нация“, рече и отсече образователният министър. С тоя цитат се надяваме да е станало ясно защо употребяваме странни думи в тая дописка.

След това министърът размаха камшика срещу търговците в храма и вдигна високо факела на просвещението – каза, че се работи по въпроса за поставянето на максимална корична цена на учебниците (след като вече са купени учебници за новата учебна година): „Искам да изгоним по старо правило търговците от храма на образованието“.

Мислехме, че в съзнателния си живот не е посилно за един човек да употреби повече от веднъж публично дума като „бъдещност“. Доста наивно очакване, което се сблъска със суровата действителност в българското образование.

Намерихме следи от посещение на министър Танев в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, Русе.

В Летописната книга на гимназията министърът е оставил следната паметна записка:

„Като министър на образованието, тази благородна и стратегическа област на нашата идентичност, съм дълбоко впечатлен от това европейско, световно – и българско – училище и му желая светла бъдещност.

Дуалното образование тук съвсем наистина съществува!

… Науката е слънце…

… народността не пада, там дето знаньето живей“

Тодор Танев

18.12.2014″

Ей такива ги ражда нашата земя хубава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране