16.04.2016 | 0:01
Ненчев купува 10 двигатели за МиГ 29 за 30 млн. лв.
Таванът на сделката е 30 млн. лева

Министерството на отбраната обяви вчера обществена поръчка за доставка на десет нови или ремонтирани двигателя за старите съветски изтребители МиГ-29. Таванът на сделката е 30 млн. лева, като в заданието на поръчката изрично е отбелязано, че ще бъдат закупени само толкова двигатели, за колкото има пари.

Първоначално военният министър Николай Ненчев съобщи, че ведомството му планира да купи 6 нови двигателя за старите съветски машини. Според експерти обаче с нови двигатели разполага само страната производител Русия, но Ненчев твърдеше, че такива има и в други европейски страни. В крайна сметка МО реши да търси и ремонтирани двигатели. Според първоначалния проект бяха планирани малко над 50 млн. лева, но сега сумата е спаднала до 30 млн. лева.

Едно от изискванията към участниците е да могат да доставят моторите до година след заявката, като гарантират експлоатационен срок от поне 6 години. Ресурсът на един нов двигател е 1200 часа, като трябва да минава на преглед на всеки 350 часа.

Правителството се готви да купи нов тип изтребители, които да заменят старите МиГ-ове, на които ще се разчита за охраната на въздушното пространство, докато новите машини бъдат приети на въоръжение. Планове на МО бяха да бъдат закупени 16 изтребителя на 2 транша за общо над 1,5 млрд. лева. Тази сума стига обаче само за първите 8 машини и е  твърде вероятно военната авиация да си остане само с тях.

Към момента не е ясно откъде ще бъдат намерени средства за мащабната оръжейна програма на правителството, което смята да купува още и кораби за над 800 млн. лева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране