18.11.2016 | 20:01
Ненчев се оправда с журналистите
Военният министър натопи екипа на „Българска армия” за негова статия срещу Румен Радев

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев се оправда с журналистите от в. „Българска армия“ заради политически ангажирана статия, подписана от него и очерняща Румен Радев. Заради публикацията „Наглите лъжи на един кандидат-президент“ депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров даде военния министър на главния прокурор заради нарушаване на Закона за отбраната.

Вчера Ненчев обясни следното: „Аз съм политик, политическо назначение. Написал съм я и съм я публикувал във фейсбук. Решили са така да постъпят, ще си носят отговорността“. Нереално е статията на министъра да бъде отпечатана без неговото знание или без одобрението на началника на кабинета му Валерия Кардашевска.

Статията в „Българска армия“ излезе в петък, преди деня за размисъл. Според някои източници вестникът е бил раздаван безплатно в деня на излизането му от печат на специални маси пред МО. В статията Ненчев пише за Радев като за кандидат на БСП и подкрепен от ДПС, който обаче е инструктиран да прикрива това. Министърът посочва още, че „политическото включване на Радев е руски проект, стартирал със защитата на зависимостта на България от Русия чрез съхраняването на руската авиационна техника във ВВС“. В статията се посочва, че Радев повтаря внушения от лидера на АБВ Георги Първанов „и руските хибридни указания“.

Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили армията е деполитизирана, което се отнася и за вестник „Българска армия“. Поради това отпечатването в него на статии с политически внушения и откровен предизборен характер е нарушение на закона.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране