08.07.2018 | 20:37
Нено Димов обядвал в Париж с пари за европредседателството

Екоминистърът Нено Димов е обядвал с посланици към ЮНЕСКО в централата на организацията в Париж с пари за българското европредседателство.

Целта на гощавката е била министърът да лобира за бизнес интересите на собственика на „Юлен“ Цеко Минев, който държи концесията на ски зоната в Банско и иска да я разширява с нови писти, лифтове и хотели в Национален парк „Пирин“. Паркът е в част от „Натура“ 2000 и е под егидата на ЮНЕСКО.

Разкритието прави сайтът Биволъ, след като на негови запитвания е получил потвърждение за работния обяд от МВнР и МОСВ. Преди това в телевизионно интервю екоминистърът заяви, че не е давал такъв обяд, и го определи като „фалшива новина“.

25 души – посланици и представители на държави, са присъствали на обяда, организиран от представителството на България към ЮНЕСКО. Няколко от тях са били представители на държави членки на Комитета за опазване на световното наследство, от който зависеше приемането на експертен доклад, призоваващ българското правителство да отмени разрешението за изграждане на нови ски писти и лифтове на 48% от територията на Пирин.

За обяда в Париж, представен като събитие от календара на европредседателството, са платени 1612,50 евро от бюджета. По време на обяда Димов е убеждавал присъстващите, че решението на правителственото е добро и експертният доклад трябва да бъде смекчен. Седмица по-късно на среща на ЮНЕСКО в Бахрейн докладът беше коригиран.

4 коментара

  1. Марков каза:

    Отдавна не вярвам на фабриката за фалшиви новини от Бивол, които намират отзвук и тук. Никъде в промените за плана на Пирин не се дава възможност за строителство на нови писти и ски лифтове на 48% от територията на Пирин. Разрешението за строеж на спортна инфраструктура касае само 2% от площта на национален парк Пирин.

  2. Антоанета Михайлова каза:

    Оф цялата тази тема ми е толкова тъпа и дребнава. Бил ли е там Нено, ама обядвал ли е, ама с кого, ама кога, ама кой е платил. То нищо чудно, че никой не иска да става политик, трябва да се обяснява като ученичка всеки път, като на някой му щукне някоя глупост и да го развяват като градинско чучело

  3. Ина каза:

    Това кой бивол лично го е наблюдавал? Само сипят клевети, без някой да им потърси сметка…

  4. Петър каза:

    Клеветнически новини с цел обслужаване на чужди туристически интереси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране