07.04.2016 | 0:01
Непопулизъм с бодра крачка срещу джигитството
Да не бъдат акции тези ходове

Водещ, БНТ: …Една голяма тема… с която от 3 дни живеем, това е Панамагейт или Панамалийкс, лично на вас интересно ли ви е това? Много хора казват – интересен продукт, интересна афера, тя се появява в интересен момент, защо стана…

Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика: То всеки момент е интересен, това е огромен скандал. И той не е за пръв път този скандал. Сега просто започват да излизат конкретни имена в него. Офшорните зони са едно образувание, позволих си вчера да го нарека „раково образувание“, което, те са законни, но там се укриват данъци и те са за сметки на всички данъкоплатци.

В-щ: Нали Европа и Америка толерират офшорните зони.

ИК: Те са законни, Европа губи. Беше направено едно изследване и когато бяха в предишния мандат в Европейския парламент и Групата на социалистите 1 трилион евро годишно са изчисленията, че се губят от укрити данъци в офшорни зони. Това са парите на данъкоплатците. Това не са парите на тези, които са ги скрили само. Това са загубени ползи за обществото и тук има нула морал. Може би е законно това нещо, имаше и обструкции, че когато се ограничават офшорките, то едва ли не се ограничава международното право. Според мен офшорните компании трябва да се ограничават, прозрачност трябва да има кой стои зад тези компании и трябва да има всички стимули всеки един да бъдe добър да си плаща данъците.

…Тогава, когато се харчат публични средства, когато се правят обществени поръчки, когато се харчат европейски средства, когато става въпрос за държавни поръчки, обществени, тогава, когато става въпрос за свързани с държавата дейности, независимо дали образование, здравеопазване и т.н., големи инфраструктурни проекти, тези фирми не трябва да участват. Тогава, когато става въпрос с банковата система, тогава видяхме какво стана в случая с КТБ. Това са парите на хората, можем ли да ги оставим на такива, които не ги знаем кои са? Виждаме, че големи предприятия в България са собственост на някой, който е пощенска кутия всъщност. Ние не знаем кой стои зад този собственик. В „Булгартабак“ протестират работниците, но на пощенската кутия ли да се оплачат? В смисъл има директори, които не са собственици. Така че това изкривява изключително много нормалните отношения в една държава.

В-щ: Бяхте един от първите, които се качиха на електромобил след призива на премиера… Още ли използвате него?

ИК: Да, Министерството на труда и социалната политика го нае и това е една от служебните коли на министерството.

В-щ: А защо червен цвят или така ви харесва?

ИК: Защо не, харесва ми.

В-щ: Просто червеното ви харесва. За да бъдат непопулистки, да не бъдат пиар и да не бъдат акции тези ходове, има ли, ще станат ли, има ли нужда от действия?

ИК: Има нужда от действия.

В-щ: Защото това нищо не значи. Аз се шегувам тук, че сте се качили на червения автомобил, госпожа Бъчварова бодро, виждам, крачи сама по улиците, ама какво от това?

ИК: Това е и друга тема и с решението за НСО, но специално за електромобилите според мен това е бъдещето. Все още технологиите ги правят доста скъпи. В много страни…

В-щ: И са много бавни.

ИК: Това, което карам, вдига 60 км в града. Вярно е, че има места, където на човек му се иска да върви малко по-бързо, но 60 км е една много прилична скорост. Трябва да ви кажа, че не пристигам много по-бавно, отколкото с друг автомобил. Министерството на околната среда и водите обяви една програма, надявам се да тръгне добре, за подпомагане на публични администрации, които купуват електромобили, надявам се тази програма да се разшири. Трябва да се създаде и по-добра мрежа от възможности за зареждане на тези автомобили, а те искат зареждане. Иначе поддръжката е много евтина, много по-спокойно е, няма ги тези джигити из София, които ги виждаме. Няма как да ги виждаме с такива автомобили и освен това е действително по-чисто, по-тихо.

В-щ: Те ще бъдат последните, джигитите, които ще си купят електромобил.

ИК: Те обичат да сменят ауспуха, така че да се чуват повече.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране