01.07.2023 | 11:49
Невиждана цензура във финансовото министерство – журналистите ще влизат като в разузнаването
Ведомството реши да се меси в редакционната политика кой да го отразява

Журналистът Илия Вълков разобличава каква невиждана цензура се разгръща в министерството на Асен Василев. Влизането във ведомството на Кокорчо става като в разузнавателно управление.

Вижте какво пише Илия Вълков в профила си във „Фейсбук“:

Меката цензура е понятие, свързано с въвеждане на ограничения за достъп на журналисти до публични събития и информация. Системен, добре обмислен отказ на политици и представители на институции да гостуват и да отговарят на въпросите на критични медии. Това да се отвинтят микрофоните на предстояща пресконференция или да пратите журналистите в мазето на парламента, за да нямат достъп до депутатите, не е по-различно от това да правиш списъци с „акредитирани“ журналисти като изискваш абсурдни критерии.

Последното правеше пресцентърът на Иван Гешев. Същото го продължава финансовото министерство. Ето какви изисквания има за акредитация – прилича на данъчна ревизия:

„За целите на акредитацията е необходимо до 15.07.2023 г. в дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ (ВОП) на МФ да бъдат представени следните документи:
писмено заявление на бланка на медията, подписано от ръководителя, представляващ медията, и подпечатано с печата на медията. Заявлението съдържа данни за фирмата, седалище и адрес на управление, единен идентификационен код, адрес за кореспонденция, телефон, електронен адрес;
в писмото следва да се посочат трите имена на журналиста; длъжността, която той заема в медията; уверение и доказателства, че журналистът работи в областта на финансите и икономиката, както и че медията има финансова и/или икономическа рубрика; телефони за връзка, електронна поща, адрес за кореспонденция; номер на журналистическата карта.“

Не се прави така!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране