30.12.2023 | 20:48
Нидерландия никога няма да ни пусне в Шенген заради пристанището в Ротердам
Ако България и Румъния влязат в Шенген, товарите по море за Европа от Азия ще минават през Балканския полуостров, а не през Нидерландия

Главният въпрос, който в момента се обсъжда, е защо Нидерландия и Австрия налагат вето върху влизането на България и Румъния в Шенген, след като Европейската комисия е заявила, че и двете държави са готови да влязат в зоната поне от 2011 г.

Официалната причина, която се изтъква от Нидерландия и Австрия, е, че съществува голям поток от имигранти към Европа през нашата граница и не сме способни да я опазим. Според данните на Фронтекс обаче, по източно-средиземноморския миграционен път, на който се намират България и Румъния, минават по-малко мигранти, отколкото през западно-балканския (Унгария), централно-средиземноморския (Италия). Същевременно западно-средиземноморският през Испания е с показатели, близки до нашите. Въпреки това и трите държави – Италия, Унгария и Испания, са в Шенген, докато България и Румъния все още не са.

Възможно ли е Нидерландия да има други причини, за да не желае допускането ни в Шенген?

Холандското пристанище в Ротердам е най-голямото в Европейския съюз и се явява главен вход за всички стоки и суровини към ЕС, като през 2021 г. е обработило 28 876 кораба, 15,3 млн. контейнера и  общо 468,7 милиона тона стоки. В допълнение, Нидерландия продължава да бъде данъчен рай в сърцето на Европа – в страната има холдингови компании на различни мултинационални компании, участва в повече от 100 двустранни данъчни споразумения и различни освобождавания улесняват избягването на данъци от корпорациите.

Не е учудващо, че Нидерландия не само отчита най-масивната митническа обработка на товари за ЕС, но и най-големия търговски дефицит спрямо останалия свят. Това означава, че тя е държавата, която закупува стоките и заплаща митата върху тях. Впоследствие ги реекспортира (препродава) в страните от ЕС и в крайна сметка отчита най-големия търговски излишък в рамките на Европейския съюз.

Тези данни напълно замъгляват търговските отношения в съюза и не ни позволяват да разберем какви са реално произведените европейски стоки, които се разменят между държавите – членки. Този въпрос всъщност е от огромно значение, за да се прецени ефектът на еврото върху търговските отношения в еврозоната.

Търговски баланси на страните в ЕС, данни на Eurostat

Какво общо има Шенген с вноса и реекспорта на стоки, след като той засяга контрола върху хората, а не върху стоките? Веднъж влезли през пристанището, стоките продължават към своята дестинация чрез железопътен или автотранспорт.

Превозите с тежкотоварни камиони са силно зависими от това дали преминават през държави, които са част от Шенген – между тях на практика не съществува граница и не се извършва паспортен контрол. Налични са специални коридори, през които се преминава директно, като така се избягват опашки по границите, които биха могли да забавят доставките понякога и с дни. Ето защо, дори за доставки към Централна Европа, някои фирми предпочитат да внесат стоките си през Ротердам, вместо през по-близко до дестинацията пристанище като Пирея. Приемането на България и Румъния в Шенген ще увеличи товарите, преминаващи през Пирея, и би могло да пренасочи някои товари от Ротердам към Констанца в Румъния или Варна/Бургас в България, ако инфраструктурата е способна да ги поеме. Бъдещи инвестиции биха могли да помогнат в това отношение.

                           Пристанището в Ротердам

Интересни факти излизат наяве и по отношение на връзките на Нидерландия с хърватското пристанище Риека. То е било главно пристанище на Кралство Унгария през ХIX век и началото на XX век, на Югославия между Втората световна война и 1991 г., и на Хърватия след нейната независимост. Днес е най-голямото пристанище в Хърватия с товароподемност от 13,6 милиона тона (2020 г.). На 5 ноември 2021 г. датската компания APM Terminals със седалище в Нидерландия  (Хага) получи 50-годишна концесия за новия контейнерен терминал в хърватското пристанище. Концесионерът се задължава да инвестира в инфраструктура, надстройки и оборудване. Предвижда се изграждането на 280-метрово разширение на кея, което да гарантира 680-метров дълбок морски кей. Цяла Централна Европа ще може да получава стоките си през Риека, вместо през Ротердам. Приемането на Хърватия в Шенген ще  елиминира паспортните проверки по границите и по този начин евентуалните забавяния на доставките.

Още по-интересни факти излизат наяве по отношение на приватизацията на пристанището в Пирея. Тя беше наложена на Гърция от Тройката – Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд в името на „оздравяването“ на гръцкия държавен дълг. В търга за приватизацията участват три компании – китайската Cosco Group, APM Terminals и базираната във Филипините International Container Terminal Services. В крайна сметка търгът е спечелен от китайската Cosco Group.

Възниква въпросът дали ако пристанището Пирея беше закупено от APM Terminals, Австрия и Нидерландия щяха все така да се притесняват за мигрантския човекопоток през България и Румъния? Нямаше ли в такъв случай да влезем в Шенген още през 2016 г., за да могат товарите от Пирея да минават без забавяне по границите?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране