22.03.2024 | 10:48
Николай Денков рязко смекчи тона към Мария Габриел
Той вече е готов на всякакви разумни компромиси в името на властта

Далеч по-мека позиция за това дали Мария Габриел трябва да стане премиер изрази Николай Денков. Той заяви, че е готов на всякакви разумни компромиси, които ще доведат до стабилно правителство. В момента Денков е в Брюксел за заседание на лидерите на Европейския съюз.

В сряда финансовият министър в оставка Асен Василев заяви категорично, че “Мария Габриел не може и не трябва да бъде премиер на България“. Днес обаче Денков смекчи тона, като каза, че Габриел е направила голяма политическа грешка, от която обаче преговарящите страни ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да намерят начин да излязат. На въпрос дали Мария Габриел трябва да бъде премиер Денков не отговори категорично: „Дали тя трябва да бъде премиер – не знам. Това трябва да се обсъди в хода на преговорите“. Според премиерът в оставка разумното решение е да се седне на масата на преговорите.

Денков нарече “груба грешка“ намерението на герберите да вкарат в дневния ред на днешното парламентарно заседание гласуване само Мария Габриел да е премиер. Съгласно Конституцията, по думите на Денков, министър-председател и Министерски съвет се гласуват в един акт. Относно настояването на ГЕРБ Асен Василев да не бъде част от кабинета, премиерът в оставка лаконично каза, че не „зачерква никого“.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде на дясното обединение един ден да решат каква ще е съдбата на правителството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране