29.01.2022 | 10:36
Нинова атакува Йотова: Каква е тя, че да дава 100 дни на кабинета?
Оскандалената шефка на БСП иронизира и Мая Манолова

Корнелия Нинова отново влезе в челен конфликт с президентството – този път заради изказване на Илияна Йотова, вицепрезидент и знакова фигура на БСП.

Преди седмица Йотова предупреди новото правителство, че „няма 100 шанса, а има 100 дни“ и ако не покаже резултати, „тази коалиция ще се замине и ще ходим на нови избори“.

В интервю за БНТ Нинова обяви, че е изненадана от думите й, защото „не вижда правомощия на вицепрезидента да определя срока на годност на правителството“. 

„Нито е в правомощията на президентската институция, нито е морално да се поставят такива условия. Този парламент е избран от народа, той е избрал правителството. В България има разделение на властите“, каза тя.

Нинова препоръча на екипа на Румен Радев да използва правото си на вето, ако смята, че управляващото мнозинство греши.

На въпроса защо е избрала да назначи за началник на своя кабинет в Министерството на икономиката един от най-отявлените критици на Радев и бивш негов сътрудник Калоян Методиев, тя отговори, че иска в екипа си „почтени и некорумпирани хора, които имат качества за тази работа“.

Корнелия Нинова обяви, че не е променила мнението си за това, че „Продължаваме промяната“ е „президентски“ проект, каквато теза лансираше преди парламентарните избори и преди включването на БСП в коалиция с тях.

„Тогава очевидно имаше връзка между президента и „Продължаваме промяната“, тя беше показвана и с думи, и с действия. Не съм променила мнението си.

Нинова обвини вътрешната опозиция в БСП, че води „лична битка“ срещу нея, след като Конгресът преди седмица реши да я запази като председател въпреки подадената оставка.

Тя обяви, че „постоянното саботиране“ на ръководството на партията започнало заради отказа да приемат резултата от преките избори за лидер от 2020 г. и заради искането й да проведе реформа, да спре възможността за избор на „сламен човек“ начело на БСП и да забрани на висши представители на партията „да правят обществени поръчки с ГЕРБ“.

В разговора с Георги Любенов бе засегната и евентуалната нова лява партия, за която спомена вчера Мая Манолова. „Да говори каквото си иска, нейна работа. Няколко пъти направи опити, хората ще решават“, каза лидерът на БСП по адрес на Манолова и амбициите й.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Много са и 100 дни госпожа началник.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране