09.12.2022 | 15:50
Нинова изключи Божанков от групата на БСП
Горнооряховският депутат, заради когото Корнелия разби червените структури във Велико Търново, става независим заради "Русия няма да спечели тази война!"

Ръководството на парламентарната група на БСП в лицето на Корнелия Нинова изключи Явор Божанков от нея и от днес той ще трябва да стане независим народен избраник. Действието на Нинова идва след последователното гласуване на Божанков „за“ незабавно изпращане на оръжия за Украйна и „за“ ратификацията на първо четене, касаеща реквизита на самите оръжия, по споразумението между отбранителните министерства на София и Киев.

Божанков заяви многократно от трибуната, че единственият агресор в конфликта е Русия, както и че позицията на левицата за мир в Украйна е неаргументирана и той няма да настъпи, „просто като Путин се плесне по челото и си каже: „как не съм се сетил“.

От месеци депутатът се цепи от общопартийните позиции на Столетницата по различни теми и често е приветстван за опозиционерството си от негови колеги от парламентарните групи на ПП и ДБ. След поредната провокация, отправена от него спрямо Нинова с несъгласието му за връщането на хартиените бюлетини, той замина на визита в САЩ.

Джипът на депутата от БСП

Божанков не е член на БСП. Той стана депутат от т.нар. гражданска квота на левицата.

Думите, които костваха изключването му от парламентарната й група, и които Божанков държеше изрично да се впишат в днешната стенограма от заседанието, са:

„Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна – Русия няма да спечели тази война“.

Ето какво обясниха от „Позитано“ 20:

След изслушване на Явор Божанков, Общото събрание на Парламентарната група на коалиция „БСП за България“ взе единодушно решение за изключването му от групата.

Правилникът на парламентарната група предвижда: „Чл. 28: Всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява.

Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група.“

Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.

Парламентарната група на „БСП за България“ призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране