10.02.2017 | 16:36
Нинова към ГЕРБ: Дойде време Госпожа Лъжа да пита за истината – защо ЕК ни спира парите за образование?
Соцлидерът предупреди, че отговорността е на кабинета Борисов и ако ни спрат средствата по други програми

БСП стовари отговорността на ГЕРБ и неговото правителство за спрените 350 милиона по европейската програма за наука и образование. Това каза соцлидерът Корнелия Нинова в извънредно изявление в партийната централа.

„Бихме искали да коментираме една лоша новина за България – спрените европари за програмата за образование, заяви соцлидерът Корнелия Нинова. „Ноември, декември, януари предупреждавахме за тази опасност“, заяви Нинова. Тя напомни, че отговорността е на ГЕРБ и това от БСП са казали още миналата година, когато управляващите ги обвиниха в лъжи. Нинова цитира и думи на Борисов от 23 януари именно в тази посока – че на ГЕРБ не спират евросредства, а БСП предварително си търсят да се оправдаят с тях.

„И дойде време госпожа Лъжа да пита за истината. Защо, г-н Борисов, на 10 февруари получаваме писмо от ЕК, в коeто се казва, че замразяват плащанията за следните нарушения: половината от проверените операции са в нарушения по тази програма, липса на прозрачност, липса на конкуренция по избор на външни експерти“, попита Нинова и добави, че са налице и съмнения за измами.

„Къде е сега истината? Предупреждаваме, че такова нещо ще последва, казвам го с болка за България, по програма „Околна среда“, Програмата за морско дело и рибарство, Фонд „Вътрешна сигурност“ Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, напомни Нинова. Нинова напомни, че срокът за изпълнението на тези условия по европрограмата за околната среда е изтекъл през края на 2016, което означава, че е отговорност на управлението на ГЕРБ. Одитът на образованието е направен октомври.

„Да се знае отсега, че последват ли и следващи спирания на пари, ще се дължи на управлението на Бойко Борисов“, предупреди Нинова. „Сега питам – какво ще направи заради това, че хора в неговото управление отнеха на България 350 милиона?Търсим политическа отговорност“, категорична беше соцлидерката.

Тя отрече БСП да кадрува в служебния кабинет. „Министри, зам.-министри, областни управители, има хора от целия политически спектър, има и сини, и НДСВ, и ГЕРБ дори, така че претенцията е абсолютно неоснователна, отхвърли обвиненията на бившите управляващи соцводачката.

За нападките на Цветелин Кънчев и Елена Нунева от „Български социалдемократи“, чиито партии останаха извън лявата коалиция, Корнелия Нинова посочи, че вече е чула за тяхната готовност да преминат към партията на Марешки. „Само този факт е доказателство, че сме били прави, когато сме ги изключили от коалицията“, коментира Нинова предвид плановете им да минат към ВОЛЯ. Соцлидерът натърти, че вече няма да има такъв тип търговия и действията на БСП доказват, че решението е било правилно, тъй като БСП няма нищо общо идеологически с тези формации.

В отговор на въпрос за решението на тричленен състав на ВАС, който отхвърли решението на ЦИК за референдума, Нинова призна, че още не е запозната, но и няма как да коментира съдебна процедура в ход.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране