27.09.2018 | 17:36
Нинова по стъпките на Бареков – ще прави медия „без цензура“
Управител на „Българска свободна телевизия“ е Любомир Коларов

„Избрахме името „Българска свободна телевизия“, защото вярваме, че в нея ще бъде изразявано свободно мнението на хората, без страх, а истината и фактите да се представят такива, каквито са, без цензура“. Това каза в четвъртък лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като подаде документи в Съвета за електронни медии за регистрация на нов телевизионен канал.

Според нея бъдещата медия щяла да „спомогне България да не е на в края на класациите по свобода на словото“. Не е ясно защо Нинова ползва този аргумент, при положение, че при излизането на класацията на „Репортери без граници“, която поставя страната ни на последно място по медийна свобода в Европа, левицата възприе налаганата от ДПС и ГЕРБ теза, че случаят не е кой знае колко тревожен. Тогава депутатът и бивш журналист в партийното издание на БСП Александър Симов се обърна към Тома Биков (ГЕРБ) с думите, че може да приеме изводите му, че класацията е манипулативна. „Мога да се съглася с вас, но тази класация прави заглавия“, солидаризира се тогава с управляващите Симов.

Четири месеца по-късно обаче социалистите се позовават именно на тази класация, за да аргументират създаването на медията си. Също като бившия телевизионен водещ Бареков, и Нинова обяви курс срещу „цензурата“. По думите ѝ стремежът е до декември тази година телевизията да стартира, но това зависи и от СЕМ. Нинова допълни, че медията щяла да е „обществена“ и ще наблегне основно на новини и публицистични предавания. „Вече има заявен голям интерес към новата телевизия както от журналисти с опит, така и от завършващи по специалността млади хора“, каза тя.

Управител на дружеството, стоящо зад партийната телевизия, ще бъде бившият журналист от БНТ Любомир Коларов. По думите му обществото се нуждае преди всичко от точна, ясна и проверена информация, която да разкрие истината за ситуацията у нас и в чужбина. „Девизът на нашата телевизия ще бъде „Бъди свободен“, обяви Любомир Коларов.

Осигуряването на „свободата“ ще бъде финансиранос пари от Националния съвет на БСП. През март тази година широкото партийно ръководство гласува отпускането на 2 млн. лева. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова узря за идеята миналото лято, когато обяви, че партийната телевизия ще заработи през октомври. Това обаче не стана, тъй като на БСП ѝ отне време да уточни профила и целите на медията, на която се възлагат надежди да разшири влиянието на партията, особено преди местните избори.

Идеята се поизбистри през октомври 2017 г., но все още имаше съмнения дали да се правят собствени новини. В крайна сметка обаче остава идеята на Нинова основната пропаганда на партията преди евроизборите да минава през партийна телевизия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране