14.06.2019 | 11:42
Нинова с нов цирк: оттегля оставката си на конгреса
Тя не е депозирала оставката си пред Националния съвет, Кирил Добрев наредил на местните структури да пишат писма с искания тя да остане на поста си

Корнелия Нинова оттегля оставката си като лидер на БСП на 16 юни. В последните няколко дни на отчаяни преговори и с близките си съпартийци на „Позитано“ 20, и с представители на опозиционните ядра в Столетницата какъв ход да предприеме, за да постигне едновременно консенсус в редиците, и да се опита да спре очернянето от противниците, Нинова била посъветвана от юристите да се откаже от оставката.

Това е напълно възможно, тъй като се оказва, че документ за оттеглянето си Нинова така и не е депозирала пред състава на Националния съвет. Досега намерението й да хвърли оставка е било споменато само устно, което го правело правно невалидно. Де факто в момента делегатите на заседанието на 49-я партиен конгрес няма какво да гласуват, защото по устав, а и по силата на общото право, оставката трябва да бъде заведена писмено, за да се смята за валидна.

Иначе намерението си да се откаже от лидерския пост Корнелия Нинова смятала да обяви по време или в края на политическия доклад, който трябва да изнесе в зала 1 на НДК в неделя. Планът бил това да стане „спонтанно“ и с аргументацията, че огромна част от членската маса и общопартийните организации всъщност я подкрепяли и не искали друг да поема БСП поне до местните избори. До октомври тя преспокойно можела да продължи да бъде лидер, а мине ли местният вот, писмено да хвърли оставка и така да бъде избран временен председател до началото на 2020 г. Догодина предстои пълен отчетно-изборен цикъл за Столетницата, който трябва да събере номинациите за нов постоянен лидер и след това да се проведе първо заседание на 50-я конгрес с изцяло нов състав на делегатите, обясниха високопоставени социалисти.

Досега сценариите за настоящето издание на конгреса бяха 2 – оставката на Нинова да бъде приета и да се избере временен лидер, който да организира пряк вот за наследник на Нинова, или болшинството делегати да я отхвърлят и Дукса да остане начело на партията поне до местните избори. Втората опция обаче би нажежила страстите до краен предел в червените редици, което допълнително би довело до загуба на сила за левицата за местните избори, каквито са и прогнозите на социалозите и сега. Особено като се има предвид провала на европейския вот за социалистите, втори подобен разгром от ГЕРБ би бил пагубен, коментират и на „Позитано“ 20.

Факт е обаче, че и решението на Нинова да оттегли оставката си няма да срещне одобрителни възгласи от опозиционерите й в НДК в неделя. Все пак този вариант би бил по-приемлив за част от тях, като се надяват втора изборна загуба за една година напълно да изхвърли Нинова от борда и да секне амбициите й да продължи да е лидер на БСП завинаги.

За да спаси и себе си, заместникът на Корнелия Нинова – Кирил Добрев е наредил на местните структури да пишат писма до ръководството с молба тя да не се оттегля. В малки медии, финансирани от Нинова, пък се леят драматични опуси как тя задължително трябвало да остане на поста. Вероятно най-вече за да продължи с нерегламентираните плащания към тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране