25.08.2023 | 10:35
Нов скандал разтресе “Зеленото движение”, този път заради назначението на калинки
Гласност за случващото се даде бившият вицепремиер и министър на околната среда в кабинета “Петков” Борислав Сандов

Скандал за фиктивни членове люшна “Зеленото движение” – част от съуправляващата “Демократична България”. Формацията ще се чисти от тях преди избора на ново ръководство наесен. Всъщност още миналата година била създадена анкетна комисия, която разследва няколко местни организации за фалшиви членове и договорки за постове. Но през последните дни Националният съвет обсъждал доклада ѝ.

Гласност за случващото се даде бившият вицепремиер и министър на околната среда в кабинета “Петков” Борислав Сандов. “Става въпрос за организираност между група хора, които нямат сериозна публична известност, а превземат местни организации, изсмукват от тях пълномощни на делегати, които не присъстват на събранието, и ги разпределят към други. Което формира тежест около 30-35% в Общото събрание, което може да надделее в голяма степен при избора на определени хора”, обяви той пред БНР. Сандов твърди, че част от пълномощните на делегатите на предното събрание са фалшиви. Той дори подозира отмъщение, защото, докато били в изпълнителната власт, не позволил да се назначават “калинки”.

Съпредседателят на зелените Владислав Панев обаче обясни пред “24 часа”, че още през декември м.г. са установили, че може да има злоупотреби, и затова направили комисията. 3 организации вече са заличени, вероятно ще има още няколко. “Това е нормална процедура, ще има ново общо събрание, което ще бъде максимално изчистено, за да имаме доверие за взетите решения”, обясни Панев. Тогава ще бъдат избрани и нови управляващи органи, вероятно през октомври или ноември.

Настоящият лидер Панев няма намерение да се кандидатира за нов мандат начело на зелените. Но е категоричен, че за преизбирането си последния път не е имал нужда от фалшива подкрепа – 60-70 гласа била преднината му пред Сандов за поста тогава. 7 години начело са достатъчно, човек се изхабява, обясни решението си Панев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране