14.06.2023 | 11:56
Нова „Барселонагейт“! Луксозна държавна резиденция край Манхатън продадена за жълти стотинки по времето на Борисов
Данни на службите: В нея живеят българка и дъщеря й

Сигнал за нова афера „Барселонагейт“ е получен в службите и тепърва ще е обект на проверка, съобщи ПИК. Според получената информация става дума за луксозна вила край Манхатън, някога държавна резиденция, продадена през 2019 г. по времето на кабинета на Бойко Борисов.

Предисторията

Въпросният имот е придобит от България през 1972 г. Той представлява вила на два етажа със застроена площ от 300 кв.м (разгърната застроена площ от 600 кв.м) състояща се от: пет спални помещения, дневна със столова и кухненски бокс, две стаи и дневна и други спомагателни помещения, басейн, тенис корт с асфалтова настилка, заедно с прилежащ терен с площ от 3 дка.

Вилата в Ню Джърси е обявена за държавна собственост пред 1999 г. През 2019 г. статутът й се променя – в частна държавна собственост, за да може да се пристъпи към продажбата. С организирането на сделка е натоварен генералният консул на България в Ню Йорк – Мая Христова.

„Разходите във връзка с подготовката и реализирането на покупко-продажбата на недвижимия имот са за сметка на приходите от продажбата“, става ясно от решението на кабинета „Борисов 3“, с което вилата се обявява за продан.

До продажбата имотът в Ню Джърси се води резиденция на мисията на България в ООН, чието седалище е в Ню Йорк.

През 2010 г. – по време на управлението на първия кабинет на Бойко Борисов, на заседание на Министерския съвет на 29 септември, в разговор за орязване на парите на различните ведомства, премиерът разказва:

„В Съединените американски щати се удивих на чудесии, примерно на Министерство на външните работи. В Ню Джърси навремето Петър Младенов (най-дългогодишният външен министър в комунистическа България и бивш председател на Държавния съвет – б.р.), като е ходил по една-две седмици да стои, имаме имот, който не можете да си го представите – резиденция в най-скъпия квартал, с басейни. Понеже кварталът е най-скъп, през ден се коси трева. Ако не се коси – глоба, глоба, имаме към 30 милиона долара глоби. Но тази резиденция стои десетки години. Кой нормален истински стопанин от вас, ако е частна тази вила, ще остави да протече водата, да дойдат да ни глобят от общината, да се съсипе десетилетия наред, да й плащаш и да не получаваш лев от нея…?! Кой нормален стопанин?!…“

И продължава: … „Да имам аз моя вила в Ню Джърси, ами аз ще съм станал милионер само от наеми и от мениджмънта на тази вила. Ще я давам за посолства, тя е за приеми, тя е за кралски особи, такава вила имаме. Ние сме я оставили да се разруши и вече от глобите на общината, която ни ги е начислила, ние няма как и да я продадем. Трябва да доплатим да я продадем“…

Продажбата

През август 2019 г. вилата е обявена за продажба на цена от 905 000 долара. Според експерти цената е „смешна“ на фона на това, че се намира в един от най-скъпите квартали в Манхатън и разполага с басейн, тенис корт и пет спални.

На въпрос защо е отпаднала необходимостта България да притежава вилата, която през 2010 г. премиерът Бойко Борисов определи като достойна да се отдава под наем „за посолства, за приеми, за кралски особи“, но е била оставена да се руши, от МВнР обясняват през 2019 г. за „Клуб Зет“, че е твърде далече от Манхатън (където е консулството на страната ни в Ню Йорк и постоянното представителство в ООН – б.р.). Вилата всъщност е била с дипломатически статут като резиденция на представителството ни в ООН.

От адреса на къщата във „Франклин лейкс“ – един от най-скъпите райони около Ню Йорк, до „Таймс скуеър“ разстоянието според Google e около 50 км. От МВнР се мотивират: „Манхатън е остров и единствените начини за връзка с Ню Джърси са преминаване през тунел или мост, което отнема между 1,5 и 2 часа в една посока от винаги натоварения трафик. Поради тази причини и предвид не доброто състояние и непригодност за ползване, тя е с отпаднала необходимост за нуждите на дипломатическите и консулски представителства на Република България в САЩ.“

С организирането на продажбата е натоварен генералният консул на България в Ню Йорк – Мая Христова.

В края на 2018 г. вилата е прехвърлена без аргументи от Посолството на България във Вашингтон на Генералното ни консулство в Ню Йорк. Всички процедури по продажбата са в странен синхрон между новоназначения през 2018 г. Генерален консул Мая Христова и Мая Андонова-Гечева, директор на „Управление на собствеността“ в Министерство на външните работи /МвнР/ на България.

Държавната ни вила Мая Христова успява да я изтъргува като наема консултант. Тя е продадена на брутална безценица. Първоначално обявената цена е под 1 млн. долара, което е карикатурна оферта на фона на търговията с имоти в Манхатън. И до днес не е ясно кой е определил безсрамната цена, както не е ясно защо правителството на Борисов изобщо е решило да „подарява“ площта и подобренията в нея на задокеански пазар, пише преди време „Афера.бг’.

Мистериозната продажба на имота приключва с отзоваването на Мая Христова от Ню Йорк.

Коя е Мая Христова?

Нейният случай е сред онези, които възбудиха брожения в дипломатическия корпус преди пет години заради тайни опити за рокади в дипломатическите ни служби по света. През 2018 г. по повод тези ротации, поискани от кабинета Борисов 3, открито писмо до президента Румен Радев изпратиха от Българското дипломатическо дружество – организация на вече пенсионирани дипломати. С него се настояваше държавният глава да бъде внимателен в процедурата по съгласуването на предложените от правителството на Бойко Борисов назначения. Причината – че част от предложените назначения са за хора, които не са дипломати от кариерата и е поставен на карта имиджът на българската дипломатическа служба. Разместванията на българските посланици и консули, които Министерството на външните работи предложи на президента за съгласуване, доведоха до напрежение между двете институции.

Сред тези назначения бе и Мая Христова – тя е специалист по изграждане на газови трасета, била е близка на Сергей Станишев преди години, по-късно се преориентирала и станала особено близка на Бойко Борисов. Била е инсталирана последователно на постове като зам.-министър на eнергетиката през 2009 г., шеф на Български енергиен холдинг, посланик в Азербайджан и генерален консул в Ню Йорк през 2018 г., където престоява година и половина, преди да бъде отзована оттам в началото на лятото, пише тогава „Афера“.

За година и половина престой на Христова в Ню Йорк се случва преждевременно прекратяване мандатите на трима служител на генералното ни консулство, което е прецедент. Нещо повече – четвърти бил на път.

За генералния консул Христова се разказват легенди – от кокошкарски кражби до употребата на представителни средства за лични нужди, които били ежедневие. Твърди се, че консулството плащало абонамента й за „Амазон“ и „Костко“, покривало средствата за закупуването на витамините й – всичко това нейни лични разходи, изписвани като представителни за сметка на данъкоплатците. Христова успяла дори да издейства МВнР да й плаща допълнителни 2000 $ всеки месец над лимитните средства за резиденция. За това се разказва в медийни материали.

Мая Христова била прибрана от Ню Йорк по експресната процедура в София през юни 2020 година, организиран й бил спешен конкурс, за да придобие статут на дипломатически служител, тъй като тя няма ценз за дипломат и трябвало незабавно да получи такъв. След това веднага последвало предложение от правителството за назначаването на Мая Христова за посланик във Виена като “професионален дипломат” на мястото на Иван Сираков – дипломат от кариерата.

Екстреното отзоваване на Христова от Ню Йорк, подготвяна за ротация във Виена, било само част от други подобни премествания по времето на кабинета „Борисов 3“, твърдят запознати. Познайници на процесите коментират, че продажбата на държавната вила в Манхатън е специалната „заслуга“ на Мая Христова, заради която тогавшаният премиер я скрива в Австрия.

Разследването

Странна последователност от събития около вилата край Манхатън е причината за подадения сигнал до службите.  На първо място, това е ниската цена, на която имотът е продаден от българската държава.

Според твърденията, изпратени до службите, той е закупен от жена с български произход. Предполага се, че в момента в резиденцията живее българка на име Галя, напуснала страната през далечната 2008 г, както й дъщеря й, която се родила малко след пристигането й в Щатите. За майката се твърди, че е била журналистка от вестник „Новинар“.

Проверката по сигнала ще установи защо през 2010 г. Борисов искаше да ремонтира и използва резиденцията за отдаване под наем, защо през 2019 г. с решение на Министерски съвет я обявява за продан, защо с продажбата се заема близката му Мая Христова, защо имотът е продаден на цена много под пазарната, както и дали е вярна информацията, че в момента там живее жена, която му е позната още от времената, когато е главен секретар на МВР.

1 коментар

  1. Мики Маус каза:

    Мила моя майно льо! На къде отива тази територия?!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране