17.02.2024 | 18:03
Нова дисциплинарка срещу Невена Зартова заради Пепи Еврото
Бившата районна прокурорка на София образувала дело срещу изчезналия корупционер, без да има доказателства, твърди Илияна Кирилова

През следващата седмица Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще разгледа предложението на градската прокурорка Илиана Кирилова за образуване на дисциплинарно производство срещу Невена Зартова, която подаде оставка като ръководител на СРП. То е внесено на 1 февруари, преди Зартова да подаде оставка във вихъра на скандала около Нотариуса и мрежите му за влияние в съдебната система.

Това ще е втората дисциплинарка срещу Зартова, срещу която и от миналото лято в Прокурорската колегия виси производство.

Новото дисциплинарно производство е свързано с дело за принуда срещу Петьо Петров – Еврото, образувано в Софийската районна прокуратура, за което впоследствие градската прокуратура прие, че той е бил привлечен като обвиняем, без да има никакви доказателства срещу него.

Кирилова иска Зартова да бъде дисциплинарно наказана, тъй като е установено, че е оказвала влияние по хода на разследването и образуването на делото срещу Еврото, както и че е водила свидетели за разпит. Пряката ѝ намеса по делото е била с цел Еврото да бъде обвинен, макар и срещу него да няма доказателства по тази линия. Намесвала се е пряко в работата по делото, което един административен ръководител няма право да прави.

До 2 седмици се очаква да приключи и разследването срещу прокурора от районната прокуратура Константин Сулев, който преди няколко месеца беше обвинен в длъжностно престъпление заради разследване срещу бившия следовател, а сега адвокат в неизвестност Петьо Петров – Пепи Еврото. В края на май м.г. Сулев привлече Пепи Еврото като обвиняем за принуда и за използване на специални технически средства за събиране на информация. Тогава от СРП съобщиха, че са се самосезирали от медиите и са започнали разследване срещу Петров за това, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като са били заплашвани, както и за това, че е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Тъй като Петров не беше открит, за да му бъде предявено постановлението, той беше обявен за издирване.

През август въпросното дело е било иззето от горестоящата градска прокуратура, която е отменила като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда. Остава обаче разследването срещу него във връзка с казуса „Осемте джуджета“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране