10.11.2015 | 0:01
Няма кой да обещае кръв, пот и сълзи
Ключът от апартамента с "мечката"

Анна Цолова, НТВ: …Дали става въпрос за невъзможност да правиш реформи (в МВР), щом ги записваш в последния момент… или във всичко това (опита за свиване на привилегиите) имаше умисъл и нарочна провокация. Ако да – с каква цел?

Андрей Райчев, социолог: Умисъл имаше. Умисълът на българските политици е да спечелят време. И да не направят нищо на никого. Това е умисъл. От 2013, когато правителството на Борисов падна след протести за цените на тока, гледаме едно и също – с изключение на последната година, когато просто си купихме, прехарчихме много. Говоря за вероятно 3 млрд, може би 4. Прехарчихме пари, за да траят хората. Сега ще ви ги изредя. Полицаите са цвете за мирисане; 300 болници, от които трябва да останат 50 максимум; 57 ВУЗ-а… Ами токът? Минус 2 млрд. годишно. А железниците? Тоест, вижте. Съвсем проста е картината. Нищо не се е променило. Това, че викахме на улиците и избрахме едни, после други, после пак да ги върнеме, пак да ги махнеме. Нищо не промени нашата ситуация.

България живее с около 3 млрд. – поне – годишно повече, отколкото може да си позволи. Това е ситуацията на страната. Оттук насетне дискусията как ще пробутат някаква мярка, която ще обявят за реформа, е абсурдна. Защото чисто и просто трябва да се състои разговор между властта и населението и той да звучи така: живеем по-добре, отколкото ни се полага. Населението не просто няма да изслуша този текст. Населението ще изслуша и ще каже – кво?!!?! Ти кой си?! Я оттука марш! Ще му дойде един, който ще му каже – ние живеем много лошо, сега ще ви повишим заплатите; тоест ще разкаже приказка, поредната приказка, ще вземе властта и ще изпадне в същата ситуация. Драмата е фундаментална. Политическият елит го е страх от населението… Правителството печели време с дребни суми, откупвайки се от този, от този, от този, от този. Утре ще са БАН, не дай, Боже. Не го пожелавам, но това ще стане, защото заплатата на асистент в БАН се е изравнила със заплатата на чистач. Това е ситуацията с „отпусни-дръпни“, която правим, защото БАН трябва да се реформира сериозно. Нищо обаче не се прави. И нашата власт сега ще почне, точно както ги гледахме по-предишния мандат, нашата власт ще почне да се откупува сезон за сезон. Айде сега ще скочим зимата – ама тия протестират – бонбонче! Тия протестират – две бонбончета. За чия сметка?

За сметка на децата. Значи, когато се съберат полицай, лекар, жп-деец, пенсионер, така, така – те казват: от мен не може, от мен не може, от мен не може. От кого може? От най-мълчаливия. Кой е тоя мълчаливият? Детето. И там седи едно малко дете, на което се трупа това. Мойто се казва Ружа. Тя е на 20 години и ето тя ще плаща след 20 години всичко това. Това е истинско безобразие и ако го пренесете в един семеен бюджет, ще завърши много просто – с продажба на апартамента. Така завършват тези истории в личен план. Накрая залагат апартамента по най-глупашки начин, дохарчват и губят апартамента. Така завършва тази история в семеен план. Как ще завърши за държавата, ми е много трудно да ви кажа. Но във всеки случай нашата власт я е страх, отстъпи при първия повей на вятъра. Ами като трябва да повишат тока? Не, няма да го повишат, щото ще излязат едни с бележки и ще кажат – не можем да си плащаме тока. Да, но някой го плаща. Милиарди годишно. А жп-то?… Елита като цяло – те го псуват в момента на гласуване. Пуска бюлетината и вика: мама ви! Те са без връзка с народа. Защо? Защото няма мобилизиращ текст. Защото абсолютно задължително е българската власт да се обърне с мобилизиращ текст към населението. Не – „ще почнеме да раздаваме, момчета; трябва да режем и то много сериозно, трябва да се оправим, не може така“.

АЦ: От народното недолоство ли се плаши властта?

АР: Разбира се. А си правят и номера. В рамките на това – тази картина, която нарисувах – си правят и номера. Кого ще избутат напред? В момента избутват Румяна Бъчварова да й правят „мечка“! Видимо е с просто око, но това няма значение. Това няма значение на фона на картинката, която ви разказах.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране