17.01.2018 | 0:01
Общината иска от „Софийска вода“ 365 млн. лева инвестиции
Новите вложения може да станат повод за допълнителни повишения на цените

На фона на атакуваното поскъпване на водата в съда, Столичната община реши да предложи промяна на концесията със „Софийска вода“ чрез допълнително споразумение за повече инвестиции. В него обаче темата за цените елегантно се заобикаля. Градската управа, която е съсобственик с дял от около 22% от ВиК оператора, ще настоява за нови вложения, финансиране на конкретни водни проекти и др. Ако се стигне до подписването на това споразумение обаче „Софийска вода“ ще има поводи да иска нови и нови поскъпвания на водата, тъй като цената е обвързана и с инвестициите. От началото на 2018 г. кубикът в София ще струва 1.93 лв. без ДДС и ще поскъпва до 2021 г., когато ще достигне 2.24 лв.

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков разясни вчера, че едно от предложенията е „Софийска вода“ да направи инвестиция от 200 млн. лв. за действащия регулаторен период 2016 – 2020 г. и още минимум 165 млн. лв. до края на концесията през 2025 г. Ще има и допълнителен ангажимент – операторът ще трябва да осигурява сума в размер на 1.5 млн. лв. годишно за финансиране на конкретни ВиК проекти от обществен интерес, които ще бъдат определени от Столичната община.

Справка на КЕВР показва, че през периода 2013 – 2015 г. не са били вложени 16.6% от предвидените средства, или общо 23 млн. лв. Най-съществено е изоставането спрямо планираните инвестиции през 2015 г., когато се отчита неизпълнение с 40.39%. В момента петгодишният бизнес план предвижда инвестиции в размер на 194 млн.лв. до 2021 г., показа справка на в. „Сега“. От тях над половината ще бъдат насочени към подобряване на снабдяването, близо 30% – в канализация, 7.3% в пречистване, 5.7% във водомери и др.

Исканите инвестиции за времето от 2021 до 2025 г. се обясняват с изтичането на срока на концесията. „Никой инвеститор не е особено ентусиазиран в последната година-две преди изтичането на договора да инвестира в система, която може би няма да управлява след това“, коментира Елен Герджиков. Друго предложение на общината е ВиК операторът да изплати всички свои заеми до 2021 г. Към момента общият им размер е около 100 млн. лв., като по тях са плащани само лихвите. Общината настоява дълговете да бъдат предоговорени и рефинансирани при по-ниска лихва, което би освободило по около 6 милиона лева на година.

В споразумението е заложено за последния регулаторен период – от 2021 до 2025 г., нормата на възвращаемост да отпадне, а след 2021 г. да бъде определяна от КЕВР. В настоящия и одобрен от общината и КЕВР бизнес план на дружеството е предвидено тя да бъде 15.25% за 2018 г., като ще расте постепенно до 2021 г., когато ще достигне 18.06 на сто.

Не е ясно точно как всички тези предложения ще се отразят на исканията на „Софийска вода“ за увеличение на цената, заложени в бизнес плана на дружеството до 2021 г. и дали по-големите инвестиции няма да оправдаят допълнително поскъпване. Според председателя на комисията по инженерна инфраструктура Валя Чилова вложенията няма да бъдат основания за увеличение. „Дори и да го поискат, няма да го получат“, увери тя, въпреки че решенията за цените се вземат от енергийния регулатор. Споразумението за промяна на концесионния договор ще бъде разгледано от общинските комисии и след това гласувано от СОС следващата седмица. Едва след това то ще може да бъде подписано официално и от другата страна – „Софийска вода“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране