22.10.2015 | 0:03
Общински детайли в щурма на държавната машина за спасение
Обикновен популизъм за душата

Когато Страхил Ангелов беше червен дисидент, говореше по-смислено и синтактично. Сега цепи пряко през лука и просото – аграматично и хаотично, със сантиментални елементи. И тия участия по телевизора са платени – хем си плащаш, хем се излагаш!

***

Водещ, БНТ: Страхил Ангелов е кандидатът за кмет на Движение „Напред, България“. Той е бивш депутат от БСП… От депутат социалист към кандидат за кметското място – какво ви накара да тръгнете в тази посока?

Страхил Ангелов: В България, поне доколкото аз съм в състояние да идентифицирам правилно, има един много голям проблем. Той не е икономическата разруха. Тя определено доведе до разбиването на много човешки съдби, милиони бих казал, обедняване, и този срив в битието на хората промени в един негативен план и тяхното съзнание, но някакси надеждата умря по нашите земи. Това е най-тревожното и най-голямото предизвикателство пред съвременните политици е как да върнем вярата на хората. Когато нея я няма, ние няма да можем да напреднем икономически по никакъв друг начин, защото икономиката и всичко това, което е построено, се строи от хора, то не е построено от извънземни.

Водещ: Чия беше идеята да влезете в местната власт?

Страхил Ангелов: Идеята беше и моя и на моите приятели от „Напред, България“. Аз понастоящем не членувам в „Напред, България“. Към днешна дата се явявам независим кандидат… Но и моя, разбира се, също така.

Водещ: Обвиняват ви, че влизането на „Напред, България“ в политиката е само с цел разпиляване на гласове. Как бихте отговорили на подобно твърдение?

Страхил Ангелов: Защо да е с цел разпиляване на гласове? Аз имам и направих доста конкретни предложения и много ще се радвам, ако този, който бъде избран за кмет, се вслуша в тях, дори и това да не съм аз. За разлика от много други хора това, което аз обещавам – сигурно и ще го направя. Може би и това трябва да притеснява някои. Аз през годините съм бил доста последователен в позицията си. Ако намерите някъде при мен такива форми на шизофрения, които проявяват много днешните политици, имам готовност отново тук в това студио да коментирам, но мисля, че няма да успеете.

Водещ: Казвате: някой да се притеснява. Кой трябва да се притесни от участието ви в местния вот?

Страхил Ангелов: Аз съм извел като основен приоритет национализацията на битово-комуналните услуги. Това е, според мен, ключово за София, ключово за бюджета на София, защото сега е дошло време, както казах и в началото, да се фокусираме ние като държава и в частност като община София върху инвестиции, върху човешкия капитал, в хората. Те ги няма вече хората тук. Тук няма хора, няма деца. В градинките няма деца. Пенсионерите сигурно са 5 пъти повече от децата по пейките, по парковете. Това е тревожно, много тревожно и трябва да се отдели ресурс не за фирми, които да осъществяват снегопочистване или да редят тротоари и да извозват отпадъци, защото, според мен, Столична община е напълно в състояние да изгради едно общинско дружество, битово-комунално стопанство, което да поеме тези неща. Според мен тогава повече от 200 млн. ще остават на разположение. Те могат да бъдат пренасочени за култура, спорт, образователна инфраструктура и детски надбавки. Много е важно общината също да се включи в този щурм, който трябва да поеме цялата държава, машина за спасяване на българите. Ние сме изчезващ вид.

…Но пак повтарям: важното е, че някакси България няма душа и това го направиха тези хора, които седят в политиката още от кръглата маса 1990 г. Те продължават да стоят. Те са същите хора и продължават да искат моето, вашето доверие. Трябва да се сложи край на това нещо. Не казвам, че аз ще съм този, които ще поеме това предизвикателство да се върне вярата у хората, то е огромно предизвикателство, но който ще да е. Аз ще го подкрепя, ако има такъв човек.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране