20.12.2023 | 13:33
Опасно мръсен въздух в София!
Имало е превишение над нормата и във вторник

Увеличени стойности на фините прахови частици във въздуха са отчетени от Столична община във вторник, 19 декември, става ясно от публикуваните данни на официалния сайт на институцията.  Опасно мръсен въздух дишат столичани и днес, 20 декември.

Според данните за 19 декември най-замърсен е бил въздухът в кв. „Надежда“. Превишението на фините прахови частици е било два пъти над нормата- ФПЧ10 е 50 µg/m3.

Превишени стойности на фини прахови частици във въздуха на 19 декември е имало и в „Хиподрума“, „Павлово“, „Младост“ и „Дружба“, става още ясно от данните, публикувани на сайта https://air.sofia.bg/.

От Столична община уточняват:

Данни за нивата на ФПЧ10, получени от измервателни станции разположени на територията на гр. София. Данните са предварителни. Показаните стойности са средноденонощни.  Средноденонощната норма за ФПЧ10 е 50 µg/m3. Данните от измерванията от автоматичните станции постъпват в Националната база данни на изпълнителна агенция по околна среда и води (ИАОС) към Министерството на околната среда и води (МОСВ) След проверка за достоверност и верифицирането им, окончателните данни се публикуват от ИАОС. Официалните данни се публикуват от ИАОС в ежедневни и тримесечни бюлетини за състоянието на околната среда и в Годишен доклад за състоянието и опазването на околната среда в България.

Не се налагат допълнителни мерки за 20 декември 2023, става ясно от публикуваната на сайта информация. 

Според гражданската платформа air.bg тази сутрин също има квартали на София, в които има превишение на фините прахови частици във въздуха.

Сериозно е превишението в столичните квартали  „Сухата река“, „Яворов“, „Христо Смирненски“ и „Зона Б5“.

Сериозно е превишението на концентрацията на фини прахови частици се констатира и по протежението на бул. „Цариградско шосе“, квартал „Лозенец“ и някои от централните части на града.

Според данните на сайта airindex.eea.europa.eu на Европейската агенция за околната среда, въздухът в няколко столични квартала е „много лош“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране