09.06.2015 | 20:26
Оръжието на САЩ в Анево е за сирийската опозиция
С него бойците щели да се сражават срещу "Ислямска държава"

Ранените при взрива в Анево американци са изпробвали оръжие, което трябвало да бъде закупено за опозицията в Сирия, предаде Ройтерс. Това съобщил американски военен източник.

Един американец загина, а други двама бяха ранени при взрив на гранатомет на 6 юни на полигона край с. Анево. Тримата чужденци работели по договор за отрбана, сключен с правителството на САЩ. Оръжието било за бойци от сирийската опозиция, сражаващи се срещу “Ислямска държава”. “Тези момчета подготвяха оръжия за евентуален трансфер за обучение и въоръжаване в Сирия”, казва пред Ройтерс военният представител, пожелал анонимност.

Той допълва, че американците проверявали пригодността на оръжията, но отказа да даде повече подробности. От Ройтерс все още не са успели да открият за коментар никого от пресцентъра на българското правителство. Говорител на военното ни министерство заявил, че информацията не му е известна и че не може да я коментира.

Вчера пък експертът по национална сигурност Славчо Велков заяви пред БНТ, че “Ислямска държава” воюва с българско оръжие. Според него присъствието на чужди граждани на полигона трябвало да бъде разследвано, за да се разбере в какво качество са били там.

Велков допълни, че точно с изпробваното оръжие се водят войните в Близкия изток. Той смята, че български фирми изнасят боеприпаси от близкото минало в тази посока.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране