04.07.2018 | 21:34
Орбан бил готов за сделка с Меркел

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е отявлен противник на мигрантите, е дал знак, че има желание да сключи двустранно споразумение с германския канцлер Ангела Меркел за ограничаване на пристигащите мигранти в Германия и други европейски страни. Това съобщи Ройтерс.

Християндемократите на Меркел и техните дългогодишни съюзници от ХСС се споразумяха в понеделник да създадат специални транзитни центрове на границата с Австрия, където мигрантите, които вече са били регистрирани в други страни от ЕС, ще бъдат задържани и връщани обратно в страните, където са били регистрирани първо.

В интервю за германския в. „Билд“ Орбан заяви, че Унгария е отворена за разговори с Германия, ако Берлин успее да сключи споразумение за мигрантите със съседна Австрия, чийто канцлер Себастиан Курц е, подобно на Орбан, твърдолинеен спрямо мигрантите.
„Последователността може да бъде само следната: преговори между Германия и Австрия, а след това преговори между Австрия и Унгария“, коментирал Орбан, допълвайки: „И чак в края, ако действително има яснота относно германската позиция, може да има преговори между Унгария и Германия“.

Унгарският премиер подчертал необходимостта от засилване на защитата на външните граници на Европейския съюз и създаването на транзитни центрове за мигранти извън ЕС.
Орбан добавил, че скоро ще проведе разговори с Курц, за да обсъдят следващите стъпки „с нашите преки, приятелски съседи“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране