05.04.2017 | 14:49
От нова стенограма : Кънев предлага име на новата партия! Да направим подкупа отново 10 процента
Задкулисниците с план как да рекламират проекта през телевизиите

Нова стенограма от сбирка на кръга „Капитал“ изплува в онлайн пространството. Съдържанието й показва мащабите на опита за подмяна на ценностите и посоката на обществено развитие, която олигархията към края на юли 2016 г. е планирала. Стенограмата от следващата сбирка е потвърждение за това.

Във втората сбирка са участвали лидерът на „Да, България” и бивш правосъден министър Христо Иванов, политологът Евгений Дайнов, шефката на сайта Mediapool Стояна Георгиева, екслидерът на СДС Мартин Димитров, неуспелият кандидат-президент на РБ Трайчо Трайков, една от най-важните фигури в Протестна мрежа Антоанета Цонева, издателят на в-к.”Капитал” Иво Прокопиев. 

Публикуваме и втора част от втората стенограма. Първата част вижте ТУК.

Петър Славов  /депутат от РБ/ – Това което казваш за хората по места, това е важно и ти си шанса, защото те са те подкрепили. те са искали да те чуят , нещо на чисто ново и нестрадащо от пороците на гадните практики. ти ако се идентифицираш и ги призовеш да дойдат,голяма част ще дойдат защото са те харесали. А начина да те последват винаги има. Днес има брожение в местни структури на СДС, искат оставката на Лукарски. След дъжд качулка.

Пепи К– Опитвали сме се с Христо да правим събития извън кампании. По време на кампания се чувстват по–свободни, няма кой да ги натиска (шум – мачиков и анакиев на висок глас говорят, не им се разбира)

Трайчо Трайков – Да довърша. Излизането от властта ще има хигиенизираща роля. много работят по училища инспекторати и така нататък.

Радан Кънев – Искам да уточня нещо и да предложа. Чух различно звучене и както се разбираме може да значи че нямаме обща работа. Това, което виждам като работещ вариант на първо място ясно и непоколебимо съгласие че изграждаме обща платформа и проект, които ще участват напредстоящите избори, които не са на този етап организационно единни. Това е като база на която може да се говори следващото– и ако не съм ясен – няма възможност аз или ДСБ да чакаме неопределен период от време неопределен субект да вземе решение, ако има такова очакване нашият отговор е не, защото не е такава идеята. И разговорът свършва и приятелско отношение и паралелна политическа дейност… но ако имаме такова съгласие идва въпросът какво и кога. Аз съм съгласен – че време да се регистрира партия има, без гаранция че ще стане. Степента на враждебност на съдебен състав, не може да се предвиди. аз смятам че е разумно дсб и легално организирана нова паритя. и ако гс ще регистрират гс като партия, ще ни свършат учедителите. (смях). Те са ограничен брой, когато не събираш хора от махалите и им плащаш да идват. добре е да има две политически партии. ако това е добрия вариант, трябва да се действа. Ако се окаже невъзможно да има втора регистрирана партия или оценката е, че не си струва,трябва да действаме все едно я има, тоест да започне инициативата. В публичното съзнание тя се създава, когато някой каже че прави партия. Но това си остава за вътрешна консумация. И нерегистрираната партия продължава да съществува това да се сучи за да е ясно че има такъв процес, трябва достатъчно бързо да се договори единодействието, по начин, по който това подчертава че не е сливане. Това е интерес и на ДСБ, казвам го със съжаление, нито съм щастлив, че хората искат да са далеч от ДСБ, нито че ДСБ иска да е далеч. Ще има много мераклии да се включат най–широката общност. Някакви юридически неприложими морални и задължителни правила какво решава тази общност трябва да има.

Въпросът е, на платформа проект в България да има няколко хиляди души, които да имат правото да решават определени съдбини с вързани с най–тежките въпроси  – коалиционна политика. Никой не може да предвиди следващия парламент, но това което трябва да се разберем – няма шанс едната част да отиде в правителството, други да не отидат. Аз съм Куневата на новия проект.

(смях)

Трябва да е много ясно, че Куневата, но новият проект няма да отиде в правителството. Трябва да останем на една позиция, каквото и да стане. Мартин направи прогноза, че парламентите ще са с кратък живот. Щом Бойко не можа да ни стабилизира, значи нищо не може да стане. Да потвърдим мандата на групата от боровец, защото имаме нужда от няколко спешни организационни решения, защото те важни да ги вземем в този формат. Има хора, които не са от София

Генев – Те са на Боровец (смях)

РК – Да, на Боровец. Така че да предложим стегната организация с анонс за създаване на политиечса партия, анонс на взаимодействие, анонс за включване на хора в новия проект. Чисто малко по–технологично. Другата събота ни е съвещанието, за да кажем, че това е процес на ход за да не се каже че ДСБ е господар. Много чист вариант е подадена ръка, която ДСБ да приеме. Другият вариант на самото събрание да има изказване в тази посока като четем тази степен на еманципация. Предвидили сме с Иван в Горна да напрвим среща с граждански фигури от великотърновска област, които да създадат граждански клуб, не към ДСБ,  а извън партията. Удобството като Иван непартиен депутат, той си привлича такъв тип хора от момента, в който е започнал работа. Цветан, който беше на предишната среща още двама трима души… Благов, който идва на сбирки на ДСБ и никога не е имал желание да бъде. Канен е от Костов, но не е бил. Иска да е от гражданската част. Да мултиплицираме с най–голям ефект. Жоро казва, имаме време. Аз ще ви кажа колко време имаме като видя решението на КС, но и да имаме и да нямаме, има много малко. От Никулден до Йордановден, е празно време, после вали сняг, и ще сме вътре в кампания, ако имаме време ако нямаме изборите ще са по времето на втория сняг. Няма да направим гербаджийска мрежа, а през публично позициониране…

РЧ – През телевизиите.

РК – имаме бюджет всъщност, пеевските медии ни правят реклама (смях)

АЦ – Аз мисля, че е много притискаща тая дата 26 ноември.

РК – Аз не настоявам. Хубаво е да стане, но не е трагедия.

АЦ – Може би да се върнем към предишни договорки. Тази платформа на чисто да бъде подкрепена от тинк–танк фондация, защото е чиста форма да се финансира такава дейност. Това е свързано и с организационния въпрос. за да правиш сказки, трябва някой да плати бензина. Примерно, Христо може да обяви тая платформа около времето на оставката си, чисто симвоно. Точно 1 година след девети декември, и може да заяви подобно нещо през някакъв манифест, обръщение и от там нататък да се види има ли хора и структури които биха влязли в това нещо. А не знам какво мислите по тоя въпрос?

ИвоП – В момента много висока топка ни е вдигната. За мен най–добрия вариант е още утре да има комуникация, че има такава иницатива. Не сега от утре. Инициатива „на чисто“ за промяна на политическата система. Това е инфраструктура, целяща да обедини всички, които не искат да правят избора между тебе и Радан. Ако трябва да гласувам НПН, (смях) за такива като мене по–широка инфраструктура. А на първо време, манифест подписан от 200–400 имена не е строителна фирма, не е редакция на жълт вестник.

Атанас Славов – „Инициатива за нов обществен договор“.

Жоро – „Правосъдие за всекие е много по–добро“

ХИ – Министър в затвора най–добре, (смях)

АЦ – „На чисто“.

РК – Реклама на дамски превръзки

РЧ – Това означава, че ако не ни се струва много чисто, ще критикуваме. „тия ли ще ми говорят за чисто, те са…“ хубаво е да се припознават в него.

ХИ – Намаляване на подкупите.

РК – Летс мейк .. да направим подкупа 10 % отново. (смях)

Жоро– И с господин 10% Бог да го прости.

РК – Понеже минаваме през този разговор. Имам ужасяващ опит. Само ужасяващ, нямам друг от последните 8–9 години.Ако нещо е задължително да постигнем 50% от потенциала. Общ професионален и криейтив пиар. Няма никакъв смисъл да правим друго. 90% от провала на РБ е взаимно добронамерена пиар политика и стратегия. И не взаимно недобронамерени но напълно противоречащи си криейтив постановки. То излъчва противоречие, еклектика, напрежение. А ударите между пиарите могат да съсипят и добри отношения, от които нищо не остана.

РЧ – Само вие ги виждахте тия добри отношения

Жоро – Добър фотограф трябваше да се намери

РК – Трябва да е ясно, че като говрим за нещо общо, нищо не е общо, ако няма общ криейтив, общ пиар и добър фогограф.

АЦ – аз искам да кажа на чисто, че има и елемент на индулгенция

РЧ. – Веднага мога да ти кажа няколко заглавия.

Гроздан – Борисов след Ипон започна начисто.

РЧ – Нека кажем за какво сме.

АЦ – Не можеш да комуникираш нещо без име. А утре какво ще кажем?

СГ – Ако може да направим и спин около името

ХИ – Неопределен проект търсиме.

Мачиков – Работни заглавия

РК – две неща, едното на шега, другото полу–сериозно. Не ми харесва. Във вечерта на изборите официалната декларация започва с „десницата трябва да започне начисто“. Мисля, че не сте го видели

АЦ – Видели сме го, но не смятам че РК – а защо да не се казва „нов десен проект“? (оживление)

РК – Казах, че се шегувам – Полина Паунова каза нещо чудесно – вие нов проект няма да направите, но добър стар проект можете

Тео Захов – Не е необходимо да има име. По–добре е името да има на събрание.

Христо – Гроздан

Гроздан – Закъснях и разбрах, че Христо иска най–тежката роля. Той става знаме, около което се групира новия проект. Извън цялата демокрация всички да участват, не просто времето, а прагматизма изисква съгласие по няколко неща – първо Христо ще си поеме някаква роля, с кои хора ще работи по–тясно, без да прекрачите тази стигма, че ще имате ръководство. Без да изключваме, че няма да сте готови да влезете в другия свят, където се прави политика. Кога ще се събираме тук или в други формати – продуктивност повече няма да се роди тук. Начисто намръсно, колкото и да ви харесва, докато не го тествате нищо не знаете. Тук започва борба с маркетинг и тн. Съгласен съм с радан – Може и да няма фейсбук, къде е фейсбука на Румен Радев.

Мирчев – Ама какъв успех постигна той във фейсбук?

Гроздан Какво значи дали разбирам или не от фейсбук, като си наемем фирма, която може да ме носи. По–скоро съм три крачки назад. И организационната работа, която никого не разяснява. И не се учудвайте, че Радан ще пише листите защото само той има регистрирана партия. Слагайте си ръка на сърцето – кой иска и не иска. Христо доказва кои са му хората и да започне това нещо да се изгажда. Тук да си губиме времето за име .. Не е ваша работа. И за пиар стратегии.

Ники Стайков – за името трябва да бъде тествано– тук в рамките на 15 минути чухме какво превлагаме всъщност, „новия обществен договор“ и чухме емоционалното леко популистко „на чисто“. Стояна и на генчо – „алианс за справедливост“

АЦ – Много френско

НикиС – За мен, академично точните определения в политиката не вървят. Ако правим нова политическа организация, това е шанс да се тестват нови послания и ако бъда поканен и вляза,ще предложа да се забрани от потреба израаз „съдена реформа“. Събирали сме подписи за съдебна реформа то е като да продаваш мокра тоалетна хартия. Искаш ли политици в затвора и оставка на Главния прокурор, хората се трупат. И така се филтрира инициативния комитатет

АЦ – Оставка и затвор

Жоро – Оставка и затвор.

Живко Желязков – Най–важното в тази група е да се намери най–малкото общо кратно – Христо го каза – основата на нещо ново да не е само една политическа сила, защото хората ще го идентифицират с това. Да се включат и старите. Всички тези послания могат също да минат през фокус групи. Подкрепям хората с опит. За това беше голям проблем в кампанията на Трайчо, нямаше начин да се мотивират хората, освен че това е човека, за който нямаш против. най–малкото общо кратно. Като се идентифицира .. не съм сигурен има ли нещо такова, не съм сигурен, дали може да се регистрира партия. Така че да се има предвид

РК – Защо не – една партия днес, друга утре.

Иван Бедров – Да кажа две изречения – репликата на Радан, Иво, Живко – съгласен съм, че трябва да е много бързо, и да допълня думите на Радан. Централизиран комуникационен център, с военна дисциплина, не става другояче. За да има от утре буквално от други ден хора да се зяявява от трябва да сме го свършили вчера, кои сме, какви проблеми решаваме. Това, което ни събира. Ние се различаваме по един милион неща. Ако тръгнем да си търсим разликите, ще е много по лесно отколокото това, което ни обединява. Това се подразбира, но не изглежда че е свършено. Какви сме за какво се борим да изясним и другото ще е по–лесно

Жоро – имаме още половин час, от третия който не сме платили

ХИ – мога дапредложа обобщение – и по него реакции. Сега първо говорим по следното нещо – да създадем ресурсна платформа да изграждаме няколко неща – втора коалиционна сила, която дали ще възникне до изборите или не, зависи отмного неща – ще трябва да действаме по слух. Аз поемам ангажимента да изграждам от утре ресурстната платформа и тя да бъде общо място, независимо от това какво ще стане с втори коалиционен партньор. И да видим докъде ще го докараме с втория партньор като процес. Искам да знам има ли смисъл да променяме, разширяваме, стесняваме групата, в която ще продължи координацията. Значи, за утре имам проблем да обявявме. Преди 9 декември да казвам, че нещо правя проблема ми е, че има … сериозен не личен проблем, сериозна кауза, но не искам да преминавам в друго състояние преди 9 декември. Така че, ако има послание някой да го каже без това да е блока на Юлия Тимошенко. От там нататък, в координационната група ще движим ресурсната база, ще информираме в гората политическа как серазвива структурата, и трябва да стартираме процес по идентифициране. да го прехвърлим в координиращата група. пропускам ли нещо? коментари по това?

ИвоП. – Най–голям брой хора трябва да казват – „вървят широки консултации за цялостна промяна на политическата система. И от там нататъка, в съдържателна страна се казват комън сенс нещата . – В твоите интервюта, в тези на Радан…

Христев – Много е важно това усилие за някакво ново гражданско движение да има няколко лица. Първата стъпка е и примера ако някой е важен, но за мене през всичко, което се прави да се търси инклузивния характер. Както между всички така и послания занапред. Мислене през фокус групи пиари иницативи. Не как аз ще ви реша всички проблеми, а как да се търси широк ангажимент на най–широк кръг хора. На мен ми проузвучаха странно някои неща –

ИвоП – Това бяха шеги. Стояна се шегуваше (Стояна, РЧ и ГП се смеят)

Христев – Трайчо постигна нещо, въпреки марката РБ и е важно да се остави водещата инициатива. Голяма част от хората, на които разчитаме разпознават в Трайчо човек до степен да ги олицетворява…

СтоянаДобре Трайчо, ти в партия на Христо ли ще влизаш? (смях)

ТТ – Ще го кажа на Христо насаме.

АЦ – искам за посланията да кажа – сещам се че когато мартин лутър кинг държи онази реч ”имам мечта“ пред 250 000 души, които се оказват там, са бели и от там нататък и има теория, че цялата оптика да бъде, че го прави за себе си. Ако превъртим оптиката, че хората трябва да дойдат заради себе си а не заради нас, ще можем да преобърнем ситгуацията. Хората си купуват айфони заради себе си. Стоят на опашки заради това. В маркетинга има такъв ключ и в политиката, че трябва да дойдат заради нас а не заради себе си. Трябва да успеем да го постигнем това не заради нас, а заради посланията ни. трябва да се намери начин да се намери. Така.

ГаляП – Начисто е към създателите на проекта, а не към хората

АЦ – Хората трябва да го искат заради себе си. да е каузално, а ние да сме носители на това. а в момента изглежда едни партии искаме да се избутаме взаимно.

РЧ – Ние го казвам епрез институциите, а трябва да го казваме през хората

АЦ – Е това е мечтата

ЖИлиев – Това което чухме от евгени дайнов и новия обществен ред, плюс патриотичната вълна ми идва едно име „чиста и свята република“

РЧ  – Закъснял си– Марешки го взе АЦ (не успях да го запиша)

Стояна – Ако е ”Велика България“? (смях) Мейк Бългерия грейт агейн

АЦ – Това работи универсално (смях)

ХИ – Ще има дискусия. Който го вълнува тази тема, ще участва

Пепи Славов – За координационната група да се събере

ХИ – И ти си в нея (смях)

Пепи С Кой предлага, той залага. За се съберем тези дни и да решим как обявявме – дали бързо, дали отиграваме нещо по линия на ГС, където включваме Трайчо и това повлича крак,  на което ДСБ прави нещо и на 9-ти декемри и въобще какво правиме. Това ми е мисълта, за да делегираме доверие.

Мартин Д. – Той затова така казва, защото не знае, че е в рупата

ХИ – Аз виждам групата така – Иво, Радан ,ялтернативно Марти и Пепи(взаимозаменяеми), Ники и Тони,  РК – беше само Тони, но на принципа Мартин и Пепи.

МД – Трайчо да включиме

ХИ – Окей.

Атанас – Айде, съберете се тая група и следващата среща кажете какво правим .

АЦ – Айде съберете се

НСтайков – Ще си го комуникираме групата. За момента Христо не.

Иво Мирчев – (пропуснато)

РК – Не можем да отговарме, Христо каза

АЦ – Какво ще напише 24 часа – „събраха се и не се учредиха“ (смях)

НС – Щом има такъв медиен интерес, да се изпокараме, за да направим новина… Мачиков – „новият десен проект се разцепи“

Наталия – Аз цяла сутрин се занимавах да обяснявам, какво ще става. цяла сутрин обяснявам къде е автобуса за боровец йезуитското решение – ще го учредим на 9–и.

Жоро – Те хората знаят какво е девети

Наталия – В един момент тая енергия ще угасне и няма да е интересна на хората. Ще спрем да сме интересни

Мачиков – Може ли да добавя.

АЦ – ако и датата се каже от пресцентъра на ДСБ, то.. Мачиков – ама в момента вниманието е към ДСБ

АЦ – то има причина да е така

ИвоП – Следва уикенд, темата е тази, няма никакво съмнение ще има много участия, дайте да определим още хора 4–5 да учасват на много места и да кажем ние каквото искаме а не да ни фреймват в чужда адженда и не забравяйте, че жълтите медии са малка част. Има мейнстрим и здрава част, за да сме коректни към тях. Те трябва да знаят кого питат и какво трябва. „да има консултации“. За девети не знам…

Пепи К– То ясно, като се каже девети Генев – очакванията са след тази вечер да има нещо. Публичните личности ще бъдат атакувани. Не може да се мълчи да не се отговаря.

ИвоП – Имам конкретно предложение и да го довърша – Мартин, Тони Пепи и ПВ да говорят вече.

Мачиков – Съгласен съм с Иво, но имам усещането ,че не си давате сметка, че нямаме никакво време

Мартин Д. – Можем да отместим вниманието по проекта, по каузите с които ще говорим – ктб, мафията, картелите, около тях се събираме за за продължим битката.

РК – Може ли? (смях)

РК – Радан каза, че няма да има на Радан проект. Има нещо което ме притесни. Ако създадем впечатление, че създаваме каузална фондация, то е лошо и е обратното на това, което Тони каза. С цел отлагане може временно да е така. Но, нова формация на конкретни каузи е задължително в петте процента. Говорим за Христо, вчерашното интервю. Не виждам оптимисти тука, че в милиони хора в България няма. Това, което каза Антоанета – в какво различни хора ще поискат да помагат, а ние можем да работим каузи, но ако нямаме разказ за много по–широк кръг хора, извън познаващите тези каузи. Да смятаме и нещо друго – медийната среда е такава, че извън четящите тази среда познават в общия случай някакви случайни неща или разказа на Бойко. Ние сме в 10% със свинете и Бойко е в 90% техния ,е разработка върху Бойковия. Защото там сме на Цветан Василев хората. Това също има връзка с КТБ как да няма

ХИ – Ти казваш, че може кратко да се говори каузално, докато отлагаме.

РК – Докато говорим на силно заинтригуващите

ПепиС – Да няма разнотоговорене, утре какво говориме – това не е проекта на Радан, вървят знакови фигури отгражданското общество може би градани срещу мафията – Белене, КТБ, опраскана реформа, и в началото на декември стуктуриран вид. Много бих се радвал да стане на 9 декемри, ако има въпроси, ама кои. Нови лица нова кръв, отколкото конкретни. Величко в – споменеш ли имена почват да звънят по телефона.

Ники С – Това е името.  Ново предложение много бих искал от утре да започнем има теоретичен шаш да се напрегнем и да стартираме. Ако започнем на 9 декември, това е друг вариант.

РК Другият вариант е да се купи партия (смях)

Ники С – Втори шанс за първо впечатление няма.  Да се отбиват атаките да се говори за това, че има нужда от такъв проект, а пресцентърът да казва какво предстои да се случи.

Мартин Д. – Иво ни възложи да се поддържа интереса и да се говори по темата, създавайки обществено очакване – да не се окаже че …

ИвоП – „правим консултации“ и сме честни. Истината е най–добрата политика

МД – Винаги истаната е най–добрата. Без конкретна дата.

АСлавов – След 14 декември, годишнината от член първи РК – кой ги помни тия дати?

ХИ – Времето свърши, какво да се каже сега?

Стояна – контактната група ще пише в общата група ГП – супер най накрая

ХИ – супер; червената кутия чака.

(всички стават в добро настроение)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране