26.06.2017 | 0:01
От президентството искат Бетина Жотева да се оттегли от СЕМ
Член на държавния медиен регулатор заплаши колега "да внимава" какво говори за нея

Категорично за оттеглянето на Бетина Жотева като член на Съвета за електронни медии се обяви вицепрезидентът Илияна Йотова. В телевизионно интервю тя уточни, че от „Дондуков“ 2 не са проверявали дали е възможно да оттеглят Жотева заради заплахите й срещу журналистката Къдринка Къдринова.

Разговори по темата с кого може да бъде заменена Жотева като представител на президентската квота в СЕМ тепърва предстоят. Бившата говорителка на МВнР попадна в регулатора през 2015 г. по предложение на Росен Плевнелиев. Президентът Румен Радев също коментира скандала и подчерта, че има логичен ход, който да защити авторитета на институцията и  личното достойнство на Жотева. Оттук нататък е въпрос на неин личен морален избор, заяви той като намекна, че тя трябва да се оттегли.

До искането за отстраняването на Жотева се стигна, след като бе разпространен запис, в който тя заплашва Къдринова. Скандалът започна в медийната комисия в НС, където журналистката задала въпрос, свързан с бъдещето на Радио България. Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става, заканва се Жотева.  „Който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Те поне знаят. Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално“, продължава Жотева и признава, че това е заплаха „пред всички“. По-късно членът на СЕМ реши, че Къдринова е направила „интрига с държавна институция, с член на СЕМ и с посланици на чужди държави“. Журналистката пък сезира колеги и Съюза на българските журналисти за недопустимото поведение на член от държавния медиен регулатор. Жотева се закани да я съди за разпространяване на невярна информация.

Външният министър Екатерина Захариева също призна, че поведението на държавната служителка е неправомерно. „Не мисля, че г-жа Бетина Жотева е реагирала подобаващо и адекватно, но в крайна сметка тя е емоционален човек и може би и аз също бих реагирала така, когато някой каже „от първо лице знам“ за нещо, което изобщо не е истина, опита се да смекчи вината й министърката.

В декларация БСП обяви, че Жотева няма място в СЕМ, тъй като потъпква свободата на словото. „Член на СЕМ е проявил недопустимо отношение към уважаван член на журналистическата гилдия. Парламентарната група е длъжна да заяви отношение по този въпрос“, настоя от парламентарната трибуна преди дни депутатът от „БСП за България“ Иво Христов.

„Правото на журналистите да задават своите въпроси не бива да бъде подлагано на съмнение или застрашавано от когото и да било. Членовете на СЕМ обаче не могат да бъдат отзовавани от органа, който ги е избрал или назначил. Поради това отговорът на настояванията за оставка зависи от личното решение на съответния член“, заяви членът на СЕМ Иво Атанасов. В социалните мрежи той допълни, че на мястото на Жотева би подал оставка.

1 коментар

  1. Монев каза:

    На тази самозабравила се глезла,не трябва да й се дава никакво време да ходи по студията и да вади вода от девет кладеница.Изпростяла си в неподходящ момент,свиваш си опашката,вземаш си чадъра и чантата,затваряш вратата от външната ръкохватка и толкова.Има много синекурни „органи“, в които се подвизават некомпетентни за направлението индивиди,които са свикнали да им предлагат работа на принципа, не на работата човек,а на човека работа.Държавата ни се управлява като една фирма,в която коьраво и сакато си е намерило мястото,скрило се под „крилото“на партията майка,гарантирало преданост и лоялност по време на избори и ТЕ ТАКА,както казва Краси Радков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране