27.12.2023 | 21:38
Отиде си отец Боян Саръев
Свещеникът издъхна в болницата в деня, в който преди 20 години загина племенникът му в Кербала

Почина отец Боян Саръев, известен като Кръстителя на Родопите, съобщи „24 часа“. Духовникът е издъхнал тази вечер в кърджалийската болница, където се е лекувал от три седмици.

Боян Саръев си отиде от този свят на 67 години и навръх Стефановден – на същия ден преди 20 години в Кербала, Афганистан загина племенникът му Николай Саръев.

През последните над три десетилетия отец Боян служеше в храма „Успение на Пресвета Богородица“ в кърджалийския квартал „Гледка“.

Свещеникът стана известен в началото на 90-те години, когато основа Движението за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча“ и си постави за цел да покръсти в православната вяра българомохамеданите. Такъв по произход е и самият Боян Саръев. В началото действията му бяха възприемани като бунтарство и реакциите не бяха еднозначни.

Боян Саръев е роден на 5 май 1956 година в крумовградското село Жълти Чал.

През последните часове от борбата му за живот миряни, приятели и родопчани в различни групи във Фейсбук споделяха призиви за молитва за здравето на отеца, който се бори за живота си в интензивното отделение на кърджалийската болница цели три седмици.

Последната служба на обичания от родопчани енорийски свещеник на храм „Св. Успение Богоридично“ беше на 3 декември, а видеото от нея е споделено на страницата на манастира в социалната мрежа.

Именно в този храм се съхранява единствената в България частица от Светия кръст. Включен от Американския биографичен институт в списъка с 500-те най-влиятелни личности по света.

1 коментар

  1. Аанонимен каза:

    ,,Пет пари не чини, Марето от Хаджидимово“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране