16.02.2024 | 18:03
Откъснал се тромб е причинил смъртта на Алексей Навални
След разходката се почувствал зле, твърди Русия

Тромб убил политическия затворник Алексей Навални. Това се твърди официално като причина за смъртта му от службите в Русия. Но както стана ясно, вчера, при разговор с него, запечатан на видео, дисидентът е изглеждал напълно здрав.

Има ли как тромбемболия да се прояви толкова бързо?

Засега няма как това да бъде потвърдено, защото още не е извършена аутопсия. Още повече, че лекарят на Навални заяви, че преди броени дни го е прегледал обстойно и не е имало никакви признаци за заболяването.

„Кръвен съсирек може да се откъсне при всеки и тромбемболизъм може да се случи на всеки. Но при Навални нямаше никакъв риск за това, аз го прегледах”, заяви лекарят.

Руската служба, която отговаря за затворите, съобщи, че критикът и противник на Владимир Путин се е почувствал зле след разходка, като почти веднага е загубил съзнание. На място незабавно са пристигнали медицинските работници на институцията. Бил е извикан екип на Спешна помощ, като са били проведени всички необходими реанимационни мероприятия. Те обаче не дали положителни резултати.

Майката на Навални заяви, че синът ѝ е бил „жив, здрав и щастлив“, когато го е видяла за последен път на 12 февруари. „Не искам да чувам никакви съболезнования. Видяхме го в затвора на (12 февруари) на среща. Беше жив, здрав и щастлив“, каза тя.

През август 2023 г. московски съд призна руския опозиционер за виновен в предполагаемата „екстремистка дейност“ и го осъди на общо 19 години затвор. Алексей Навални неведнъж се е оплаквал от условията в наказателната колония, като директно ги е наричал изтезания.  Критикът на Кремъл съобщи, че е бил лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена. Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране