30.12.2018 | 18:08
Отвлеченият край Свиленград турски журналист разказва за брутални изтезания
По поръчка на турските власти, Шюкрю Бенли бил налаган с палки, облекли го в женски дрехи

Турски гражданин е бил отвлечен и изтезаван край Свиленград. 60-годишният Шюкрю Бенли, живеещ от година и половина в България, е бил отвлечен от Свиленград и малтретиран в къща в с. Чернодъб, потвърди Окръжната прокуратура в Хасково.

Шюкрю Бенли, който е работил като журналист и бил собственик на две медии в родината си, твърди, че похитителите искали да спре да пише срещу одринския кмет. Той казва, че три дни бил държан пленен в къща край Свиленград.

Бенли разказа за преживяното на страницата си във Фейсбук: „Присъдата ми е била издадена! В нощта на изтезанията стрелецът, който извърши нечовешките насилия върху мен, се изпусна и каза „президентът издаде смъртната ти присъда“. Но трябваше да знаят, че само аз мога да си издам подобна присъда. Смятаха, че заради изтезанията и заплахата за смърт няма да отида в полицията. Нямат идея кого имат за противник. Имената на извършителите и онези които подстрекават убийството ми са в ръцете на полицията. Оставям на вас скъпи приятели и близки изводите от случилото се. Останете с добро.“

В друга публикация в социалната мрежа той разказва, че е бил упоен с етер, а очите му са били завързани: „Свободата ми беше отнета по много див и животински начин. Съблякоха ме чисто гол и в продължение на три часа бях подложен на всевъзможни изтезания, за които мoже да се досетите, със завързани очи. Удряха ме с юмруци, с ритници, окачиха ме на „палестинска примка“, пускаха ми електричество, облякоха ми женски дрехи и ме налагаха с палка!“

„До момента е установено, че Шюкрю Бенли е бил отвлечен от Свиленград на 22 декември 2018 г., като е бил откаран и държан в къща в село на територията на община Свиленград“, заявяват от пресцентъра на прокуратурата в Хасково в съобщение.

„Установено е, че по отношение на него е проявено насилие. По време на разпита е заявил, че му е отнета сума от 3 000 евро. До момента няма задържани лица. Пострадалият е бил изоставен край гр. Пловдив след полунощ на 23 декември 2018 г., като е подал сигнал в полицията“, се казва в съобщението.

В сигнала си до полицейското управление в Свиленград журналистът посочва, че похитителите му са били двама. Той е бил разпитан и на 215 декември е образувано досъдебно производство по случая. Жители на селото, в което бил държан турчинът, казаха, че са били правени огледи и обиски и в техни къщи. Преди време Бенли притежавал две медии – Edirne TV и седмичника Gercek Haber в Одрин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране