22.03.2016 | 0:01
Падна рекорд на Костадинова
Хванаха с "мелдоний" още четирима руски атлети

Ващи Кънингам стана най-младата шампионка на скок височина в историята на световните първенства по лека атлетика на открито и закрито. Американката подобри рекорда на Стефка Костадинова, който българката държеше в продължение на 31 години.

Кънингам триумфира в зала в Портланд на 18 години и 2 месеца. Костадинова стана световна шампионка на 19 години и 19 месеца в Париж през 1985 г. Американката, която е дъщеря на бившия куотърбек от НФЛ Рандъл Кънингам, стигна до златото със 196 см. Българката пък преодолява един сантиметър повече при триумфа си във френската столица.

Освен че продължава да държи световния рекорд в дисциплината вече близо 29 години, Костадинова притежава още едно върхово постижение. Тя все още е най-възрастната световна шампионка с триумфа си на 31-годишна възраст в Атина през 1997 г.

В САЩ домакините спечелиха най-много медали. Янките събраха 23 отличия, от които 13 златни, 6 сребърни и 4 бронзови. Втора остана Етиопия с 2 титли, 2 сребърни и 1 бронз, пред Франция с по 1 златен и сребърен и 2 бронзови отличия.

България бе представена само от Радослава Мавродиева, която се нареди 6-а на хвърляне на гюле.
Четирима руски лекоатлети също са уличени в употреба на забранения от 1 януари тази година „мелдоний“, обяви президентът на федерацията по лека атлетика на Русия Дмитрий Шляхтин. Той не назова имената на далите положителна проба. Със сигурност една от карето е Надежда Котлярова, която стана европейска вицешампионка с руската щафета на 4х400 м през 2013 г. Това беше обявено от нейния треньор Сергей Воробьов.

Този случай допълнително утежнява положението на руските лекоатлети, които в момента имат пълна забрана за участие в международни състезания. Това включва и Олимпиадата в Рио през август. Очаква се през май Международната федерация по лека атлетика (IAAF) да обяви дали ще вдигне забраната.

На последното заседание обаче работната група на IAAF, която беше сформирана да наблюдава реформите и напредъка на Русия в борбата с допинга, обяви, че „предстои много работа, за да бъдат изпълнени изискванията за вдигане на забраната“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране