27.03.2019 | 12:42
Пакетът „Мобилност“отложен за българския ден на лъжата и шегата
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни отлага за 1 април гласуването на промените в правилата за дейността на международните превозвачи.  

Предвижда се гласуването на 1 април да бъде в Брюксел. Таяни обясни, че заради множеството предложения за промени в текстовете се налага ново заседание на парламентарната комисия по транспорта. Той отбеляза, че са постъпили 1224 предложения за изменения на първоначалните текстове.

Таяни поясни, че при подобно количество текстове възможностите за допускане на грешки при гласуването са големи. Парламентарните групи вече признаха, че разделението сред евродепутатите по промените в правилата е голямо.

Според годишната програма за дейността на парламентарната комисия по транспорта за 1 април няма заложено заседание. Обсъждането на текстовете на тази дата вероятно ще бъде по процедурата за извънредни случаи.  Ако парламентарната комисия успее да вземе решение по текстовете, гласуването от всички евродепутати се очаква да бъде насрочено за сесията на Европарламента в Брюксел на 3-4 април.

България е една от страните, които са против пакета „Мобилност“ и настоява той да бъде отложен за след евроизборите.

В началото на януари комисията по транспорт на Европейския парламент подкрепи предложението камионите, извършващи товарни превози в ЕС, да се връщат веднъж на три седмици в държавата,  където е регистрирана фирмата собственик. Това бе само един от трите доклада, които обсъждаше транспортната комисия, засягащи условията за извършването на международни превози. Отхвърлени бяха двата доклада, свързани с почивките на водачите и техните възнаграждения.

Премиерът Бойко Борисов е писал  на колегите си от Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати по пакета „Мобилност“.  В началото на правителственото  заседание  в сряда -27 март, той коментира, че „макар и много трудно продължаваме да печелим малки битки по пътя да защитим справедливостта“.  Премиерът изрази надежда, че на 1 април всички български евродепутати ще са налице, за да гласуват.

Едно от неприемливите за превозвачите от България  предложения е нормалната седмична почивка, намалената седмична почивка и всяка седмична почивка от повече от 45 часа да не се ползва в превозно средство, а в други подходящи спални и санитарни условия. Такова настаняване следва да бъде осигурено или платено от работодателя или да бъде в дома на водача или на друго място по избор на водача.

Освен това т.нар. каботаж трябва да се извършва до три пъти в рамките на седем дни. Каботаж е определение за дейност, при която с товарен камион се извършва услуга в границите на държава от ЕС, в която превозното средство не е регистрирано. След като веднъж са извършени три каботажа за седмица, се предвижда въвеждането на „срок за охлаждане“ от пет дни, преди отново камионът може да бъде използван по същия начин в същата държава. Собствениците на фирмите за превоз трябва да осигуряват на водачите възможност да се връщат у дома поне веднъж на четири седмици.

Преди дни само два гласа не достигнаха, за да отпадне пакетът от дневния ред на ЕП, а трима български евродепутати отсъстваха от заседанието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране