14.06.2015 | 17:15
Пълен абсурд: Музикална тв популяризира насърчаването на малкия бизнес с европари
Подчинените на Калфин дали над 1 млн. лв. на две телевизии и две радиа за реклама на социални мерки

И през май се запазва тенденцията финансови средства за популяризиране на дейностите по еврофондовете да се предоставят чрез пряко договаряне само на телевизии и радиа. Това става ясно от данните за договорите, публикувани на портала eufunds.bg.

В последния ден на април Управляващият орган на Оперативна програма „Конкурентноспособност“ се е договорил с музикална телевизия да популяризира мерките за подпомагане на малки и средни предприятия. Става дума за 52 800 лв.

Четири договора с медии на обща стойност 1.08 млн. лева пък е сключил в последния месец Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Договорите са за популяризиране на дейностите по проекти в областта на социалната политика и интеграцията на ромите и се финансират със средства от ЕС. ОПРЧР е на подчинение на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Две 400 000 лв. е бюджетът за радио реклама, които ще си разпределят две медии. Една от големите национални телевизии получава половин милион, а друга, с бизнес насоченост, взима 300 000.

През май една от националните телевизии е подписала договор за 240 000 лв., но по друга оперативна програма – „Околна среда“. За оптимизация на интернет страницата на ОПОС е сключен и договор за 14 400 лв.

Всички данни са от месечната справка за договорите, сключени в изпълнение на Комуникационните планове на програмите за програмен период 2007-2013 г. Те сочат явно предпочитание към телевизии и радиа. За разлика от тях, печатните и интернет медиите могат да получават средства за реклама на еврофондовете само чрез търгове по Закона за обществените поръчки, каквито обаче министерствата упорито избягват.

Това е причината и по-голямата част от европейските пари за медии, които трябваше да отидат за популяризиране на еврофондовете, да бъдат загубени с приключването на програмния период в края на 2015 г., а тези, които достигнаха до ограничен кръг от медии, бяха изразходвани без да имат значителен ефект за подобряване информираността на гражданите за ползите от европейската солидарност, заключава БГНЕС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране