22.06.2022 | 10:45
Парламентът остава без председател
Няма смисъл от допълнителни скандали, след като от „Продължаваме промяната“ обявиха, че няма да предлагат никой на мястото на отстранения Минчев

Ще предложим точката за избор на председател на Народното събрание да отпадне, каза Ива Митева от „Има такъв народ“ в интервю за бТВ.

Правилното решение е точката да отпадне, няма смисъл от допълнителни скандали, добави тя. Бившата шефка на парламента призна, че е била една от тези, които са били против оставката на Никола Минчев.

Според нея е трябвало да мине първо вотът на недоверие и да се види дали има воля за смяна на кабинета.

Не исках този ход и ние се бяхме отказали от този ход до момента, в който господин Минчев не направи тези грешки в пленарна зала, добави тя.

„Когато си загубил парламентарното мнозинство, когато си избран с гласовете на една от политическите сили в Народното събрание, много внимателно трябва да прецениш обстановката и да взимаш своите решения. Трябва да гледаш всички народни представители в очите и да се движиш по тях, по техните реакции. Господин Минчев направи грешка, предполагам поради липса на опит, продължи да прави това, което беше решил, наруши правилника категорично“, коментира Митева.

ИТН няма предложение за председател на НС.

Междувременно председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров каза в предаването „Тази сутрин“, че от партията му също няма да издигат кандидатура за този пост и ще оставят на следващите по големина парламентарни групи да направят своя ход. Той каза, че не знае какви имена ще бъдат предложени.

„В момента няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да изпълнява тази длъжност. Има 14-дневен срок за избор на нов председател. Нищо не налага бързата смяна, но от друга страна, при новата ситуация в Народното събрание е нормално процедурата да тръгне по своя ред и да се потърси една широка подкрепа за нов председател, който да води парламента“, обясни Гюров.

„Ние заставаме твърдо зад личността и професионализма на Никола Минчев и мислим, че ходът, който беше предприет миналата седмица със свалянето му от поста, беше изключително погрешен. Това ще наруши работата и действието на целия парламент в оставащия му живот“, смята Андрей Гюров.

Затова според него правилното решение е да се даде възможност на другите парламентарни групи да направят номинации.

Гюров заяви още, че от „Продължаваме промяната“ са готови на всякакви сценарии след гласуването на вота на недоверие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране