11.11.2015 | 12:19
Парламентът разреши арест на Сидеров и Чуколов
Волен към депутатите: Вие решавате дали да ни задържат
Депутатите одобриха искането на главния прокурор Волен Сидеров и Десислав Чуколов от „Атака“ да бъдат задържани. Преди това те сами се отказаха от имунитет.

От общо 154 гласували по искането за Сидеров „за“ бяха 124 народни представители, „против“ – 19, а 15 се въздържаха.

По искането за Чуколов гласуваха 150 депутати, „за“ бяха 118, „против“ – 18, останалите – „въздържал се“.

„Това е политическа репресия“, заяви лидерът на „Атака“ след решението, напускайки пленарната зала.

По-рано двамата с Чуколов сами се отказаха от имунитетите си по второто искане на главния прокурор. Сотир Цацаров настоя депутатската им защита да падне и заради първото нахлуване в НАТФИЗ, когато обиждаха, заплашваха и обвиняваха студенти, че са наркодилъри.
За този случай той поиска и задържането на двамата под стража.

Днес беше последният ден, в който Сидеров и Чуколов можеха сами да разрешат да им бъдат повдигнати обвинения и да бъдат разследвани.

До този момент лидерът на „Атака“ заявяваше, че няма да си даде сам имунитета, защото не е извършил нищо нередно, а целта е демонстративно да му бъдат сложени белезници в парламента и да бъде арестуван.

Днес депутатите трябваше да гласуват свалянето на защитата на двамата. Тази сутрин в 8:40 часа обаче той и Чуколов подадоха заявления в деловдството на парламента, че доброволно се отказват от имунитетите си.

Това се случи, след като преди няколко дни защитата им бе свалена от парламента по първото искане на Цацаров – за инцидента пред магазинче за алкохол и цигари на ул. „Раковски“ в София.
Вчера прокуратурата повдигна обвинения на Сидеров и Чуколов за дръзко и цинично хулиганство и нанасяне на леки телесни повреди на двама полицаи. Наложена им бе и мярка за неотклонение „Подписка“, което означава, че трябва да се отчитат в полицията.

Сидеров към депутатите: Вие решавате дали да ни задържат

С Десислав Чуколов не сме се укривали от правосъдието и в този смисъл искането на главния прокурор би имало само репресивна функция, заяви Волен Сидеров от парламентарната трибуна по време на дебатите преди гласуването. „Днес внесохме заявления за доброволно сваляне на имунитета. За вас остава решението дали да бъдем задържани под стража, както иска главният прокурор. Поемам и защитата си сам”, добави лидерът на „Атака“.

Той призова народните представители да гласуват разумно и балансирано.  „Поднасям извинение от името на хората, които са се обаждали със заплахи на Димитър Главчев и Десислава Атанасова”, каза още той по повод заплахите за убийство срещу депутати от комисията, които разрешиха свалянето на имунитетите им с Чуколов.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че ще подкрепят искането за задържане под стража.  „Ще го направим с аргумента, че трябва да дадем на гражданите ясен знак за равенство пред закона”, добави лидерът на ДСБ.

Димитър Главчев от ГЕРБ пък се обърна към колегите си с думите, че ако не подкрепят искането на Сотир Цацаров, ще носят отговорността си, а ако гласуват „за“ отговорността вече ще е на прокуратурата. Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро също призова да се гласува „за“.  „Нека съдебната система безпристрастно да реши, а ние да дадем това, което се иска от нас“, мотивира се той.

Лидерът на БСП Михаил Миков обаче заяви, че от партията му няма да подкрепят искането, защото вече Сидеров бил задържан от полицията по време на акцията му. Лидерът на „Атака“ обаче бе отведен в Първо РПУ при второто му нахлуване в НАТФИЗ, в изборната нощ, когато Десислав Чуколов го нямаше.

Срещу Волен Сидеров вече се води съдебно дело за инцидента на летище „София“, за който пак е обвинен в удар срещу полицай.

1 коментар

  1. кестен каза:

    И АЗ СЪМ СИДЕРОВ И АТАКА – ЕЛАТЕ И МЕН ДА ЗАКОПЧЕЕТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    НЕ НИ Е СТРАХ ОТ ВАС !!!!!!!!!!!!!

    И СМЕ МНОГО !!!!!!!!!!

    СЕГА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ!!!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране