28.05.2018 | 19:36
Пациентка обяви Борисов „най-свестния политик в света“

„Много ви обичам. Снимката ви е вкъщи“ – с тези думи пациентката от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив Пенка Римпова се хвърли към премиера Бойко Борисов при излизането му от болницата.

Охраната се опита да отстрани жената, но тя напираше към министър-председателя. „Искаме да държите за младите. Внук ми е строителен инженер и работи в София, внучката учи медицина. За младите дръжте, уважавайте лекарите и учителите. Вие сте най-свестният политик на света“, каза Римпова.

„Чакай, ще кажат, че аз съм те извикал„, усмихна се Бойко Борисов и й благодари.

Днес премиерът инспектира обновената клиника по анестезиология и пребазираната клиника по неврология в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. С инвестициите клиниката по нервни болести получи възможност за бърза комуникация със Спешното отделение, а отделните болнични структури – възможности за ефективно взаимодействие. В 13-етажната сграда са подменени и всички асансьори. Голяма част от средствата, необходими за финансиране на цялата инвестиция, се осигуряват поетапно от собствените приходи на лечебното заведение.

Почти всяка седмица има операции на специалните служби и на прокуратурата по линия на корупция в здравеопазването – каза пред журналисти Бойко Борисов.

По думите му корупцията в болниците я правят лекарите, а службите трябва да я разнищят.

„При такова финансиране лекарите, които управляват болниците, са длъжни да си гледат работата и мениджмънта, вместо да се говори, че няма пари за здравеопазване. „Има болници и доктори, които си гледат работата и други, като тези във Враца, които не си я гледат. Сложили си частна болница в двора, скъпите пътеки в частната болница, а евтините и задълженията – в държавната. Това не може да продължава, това са вашите пари”, посочи премиерът.

Борисов добави, че е разпоредил лекарите, сестрите и санитарите да си получават редовно заплатите, а другото е въпрос на прокуратурата и службите.

„Разпоредил съм доктори, санитари и сестри да си получават заплатите. Оттам нататък прокуратурата и службите да ги разнищват и да си отидат на мястото, за където са, ако са корумпирани“ – заяви премиерът  след като разгледа обновените клиники.

„Има болници, чиито директори си гледат работата като мениджмънт,  и други – като Враца, там сложили частна болница в двора със скъпи пътеки. Евтините пътеки и задълженията пък – в държавната болница. Така не може да продължава„, отсече Бойко Борисов.

Бойко Борисов посочи, че подобренията в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив – нови отделения и асансьори, са направени със 6 – 7 милиона лева.

От 16 до 20 млрд. лв. са отделени за българското здравеопазване по време на управлението на ГЕРБ – каза Борисов. „Това са факти, които са налице, нека докторите да кажат”.

По думите му правителството дава в пъти повече пари сега и се купува най-добрата техника, която я има по света.

„Полагаме усилия, докторите ни са добри, парите, които се дават за здравеопазване, са добри, апаратурата е добра и не е честно накрая пациентите да не са доволни”, посочи още премиерът.

Той даде пример с това, че преди 10 – 12 години за здравеопазване е бил отделян само 1 млрд. лв. Сега заради демографската криза в България има по-малко хора, няма инфлация, цените на лекарствата са същите и въпреки това държавата дава толкова много пари.

„Само тази година правителството е заделило за Здравната каса почти 470 млн. лв. , посочи още Бойко Борисов.

По думите му за здравеопазването се дават достатъчно пари. Преди 10 години са били 1 млрд. лв. , а в последните 7 г. – по 4 млрд.  Тази година пък са с половин млрд. повече от м.г.

„При такова огромно финансиране, да говорим, че няма пари за здравеопазването, е грехота„, посочи Борисов.

Премиерът съобщи, че през следващата седмица Министерски съвет трябва да гласува проекта за Националната здравно-осигурителна карта. Трябвало е това да се случи тази сряда, но поради визитата в Москва това се отлага за другата седмица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране