18.05.2016 | 0:01
Пазарлъци до последно за Изборния кодекс
Цветанов се кълне, че правителството е стабилно, развръзката е днес

Пазарлъците между коалиционните партньори във властта ГЕРБ, ПФ и РБ за Изборния кодекс продължиха до последно вчера. Консултациите в НС продължиха около час и половина, след като от ПФ обявиха, че ако гласуваните вече текстове бъдат променени, ще излязат от управлението. Спокойни сме за формирането на мнозинството в сегашния парламент, заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след срещата. „Стигнахме до единни позиции и в момента ни предстоят срещи с парламентарните групи. В сряда ще имате повече възможност да разберете каква е позицията“, каза той без никаква конкретика. Останалите участници в разговорите запазиха пълно мълчание.

По-рано правната комисия със сложна процедурна маневра остави отворена вратата за политическо решение на парламентарното мнозинство за президентското вето. На извънредно заседание членовете й не гласуваха традиционно процедурата, с която препоръчват на НС да приеме или отхвърли ветото на държавния глава, а избраха странна квалификация, която да ги разграничи от подобно решение.

По предложение на председателя на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ депутатите се „въздържаха“ да препотвърдят подкрепата за ИК в частта, в която е върната от Плевнелиев. Седем представители на ГЕРБ и РБ гласуваха „въздържал се“ за формулировката „препотвърждаваме подкрепата на Народното събрание за чл. 14 от ИК“, където са записани новите рестрикции за разкриване на секции в чужбина.

Тримата членове на ДПС и БСП в комисията гласуваха „против“, а двамата на ПФ бяха „за“ това законът да остане в този вид. По този начин депутатите не казаха твърдо дали са „за“ или „против“ ветото, а само че парламентът не потвърждава подкрепата за закона, който вече прие. По този начин хем от ПФ са доволни, че ветото не е прието, хем от ГЕРБ и РБ отварят възможност текстовете да бъдат редактирани.

Резултатно може да се приеме, че сме подкрепили ветото на президента, коментира Данаил Кирилов след заседанието на комисията. Окончателното решение трябва да бъде взето в пленарната зала днес. Изискването е текстовете да получат най-малко 121 гласа, за да бъдат приети.

По време на заседанието Емил Димитров от ПФ настоя държавният глава да дойде на заседанието, защото имал въпроси към него. Филип Попов от БСП благодари на българите зад граница за реакцията им. „Левицата е против приетите промени в Изборния кодекс. В него има противоконституционни текстове, свързани със задължителното гласуване. Целият закон е негоден за обществена употреба“, обясни Попов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране