09.07.2018 | 22:21
Пеевски ремонтира парламента, патрЕотите от ВМРО го пазят

Приходите на охранителната фирма “Дефанс консулт”, свързана със зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова, са скочили близо 8 пъти, откакто тя е във властта. Дружеството попадна в светлината на прожекторите, след като стана ясно, че служителят на “Дефанс консулт” Даниел Тасев е загинал в петък срещу събота при неясни обстоятелства. Тялото му е намерено в шахта в събота вечерта в двора на Партийния дом.

Въпреки че сградите на парламента (на площадите Народно събрание и Александър Батенберг) се охраняват от МВР и НСО, фирмата “Дефанс консулт” е била наета през април 2017 г. от дружеството, което изпълнява преустройство на Партийния дом. Обектът се изпълнява от консорциума “НС груп”, в който водещ партньор е строителната компания “АТ инженеринг 2000”.

Фирмата “Дефанс груп” не е сред известните имена в бранша. Тя е основана под името “Дефанс ГП” през 2002 г. от съпруга на Султанка Петрова – Петю Петров, и колегата му Йордан Генов. От решения на комисията по досиетата се вижда, че хора с идентични три имена са били щатни служители на Държавна сигурност в Златица.

През 2003 г. Йордан Генов излиза от дружеството и Петю Петров става едноличен собственик и управител, който през 2010 г. дарява дяловете си на съпругата си Султанка Петрова и дъщеря им Мария. Когато през октомври 2014 г. Султанка Петрова е избрана за народен представител, тя продава своите дялове на дъщеря си на номинална стойност. В началото на 2017 г. Мария Петрова прехвърля фирмата на Филип Чипев, който заяви в ефира на bTV в понеделник, че е баща на децата ѝ.

От достъпните в Търговския регистър финансови отчети на “Дефанс консулт” се вижда, че от 2007 до 2015 г. фирмата няма приходи, през 2016 г. те вече са 166 хил. лв., а през миналата година скачат до 845 хил. лв. Султанка Петрова, която ръководи женската организация на ВМРО, е избрана за депутат в края на 2014 г. Реконструкцията на Партийния дом беше възложена в края на 2016 г. Стойността на поръчката е 18 млн. лв. Съпругът ѝ Петю Петров има друга охранителна фирма – “Дефанс секюрити”, в която са осигурени около 70 души. От финансовите отчети на това дружество се вижда, че за разлика от “Дефанс консулт” то има редовни приходи.

В репортаж на bTV Султанка Петрова казва, че мъжът ѝ работи на високо ниво във фирмата. Тя казва: “Не е собственик мъжът ми на фирмата, той ѝ е управител.” Зам.-министър Петрова разказа още, че в петък вечерта, когато най-вероятно е станал инцидентът, съпругът ѝ е бил на портала на обекта, където е разговарял със служители на НСО. Признанието на Султанка Петрова, че мъжът ѝ е управител на фирмата, е още едно потвърждение, че Филип Чипев най-вероятно е номинален собственик и управител на “Дефанс консулт”. Пред bTV Филип Чипев казва, че Петю Петров е негов пълномощник и помага “с каквото може”.

От думите му стана ясно още, че “Дефанс консулт” са упражнявали охрана само през нощта. Фирмата му била ангажирана от строителя през април 2017 г. – месец преди Султанка Петрова да стане зам.-министър на труда и социалната политика. Той обясни, че фирмата му е “наета от строителя”, а после уточни: “Строител, с който работим от години насам. За когото охраняваме много обекти.” Думите на Чипев влизат в конфликт с два факта – “нулевите” отчети на “Дефанс консулт” до 2016 г. и обстоятелството, че той не работи от години във фирмата, а от януари 2017 г.

Минута след този коментар Чипев заявява пред bTV коренно различно нещо: “Ние нямаме абсолютно нищо общо с фирмата, която е спечелила обществената поръчка. Тя е можела да избере всяка друга фирма да охранява този обект.”

Основният партньор в консорциума – строител на новата пленарна зала – “АТ инженеринг 2000”, стана известен покрай продажбата на дипломатическия клуб в Бояна. Имотът първоначално беше продаден от държавата на “Ексклузив уеб дизайн”, собственост на старозагорски младежи. Това дружество го продава на фирмата “Бояна клуб”, чийто собственик от 2013 до 2016 г. е “АТ инженеринг 2000”. През декември 2016 г. “Бояна клуб” става (вече официално) собственост на свързаното с депутата от ДПС Делян Пеевски дружество “Дореко комерс”

Фактите около трагичния инцидент са доста противорочиви и навеждат, ако не към категорични изводи, то към доста сериозни съмнения. Първият въпрос е защо частна фирма охранява обект, за чиято охрана се отделят средства от държавния бюджет, което налага и втори – дали в случая не става дума за корупционна практика. От НСО и фирмата “АТ инженеринг 2000” не отговориха на изпратените въпроси с обяснението, че по случая тече разследване.

Другият сериозен въпрос е за обективността на разследването. Институциите започнаха да говорят за случая чак след като той стана медийно достояние. В ефира на bTV Филип Чипев показа, че е запознат с редица детайли за събитията от вечерта, в която най-вероятно е станал инцидентът – че охранителят не е бил на поста си, че е разговарял със служители на НСО, че мястото, където е паднал, не е покрито от охранителните камери.

От изказванията на близките на починалия Даниел Тасев става ясно, че случаят се е разследвал от столичното 5 РПУ. В понеделник от Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда” съобщиха, че са научили за инцидента в събота вечерта, когато са били уведомени от фирмата, за която той е работил. В съобщение до медиите от контролния орган се казва: “Екипът на Инспекцията е посетил пръв мястото на инцидента още около 19.30 ч. на 07.07.2018 г.”

ГИТ е под шапката на социалното министерство и въпреки факта, че Султанка Петрова не е ресорен министър на агенцията, това може да постави под съмнение разследването и запазването на местопроизшествието. В края на работния ден в понеделник от прокуратурата съобщиха, че има образувано досъдебно производство, което е възложено на Следствения отдел към Софийска градска прокуратура. От съобщението на държавното обвинение не стана ясно защо разследването е било образувано със закъснение от ден и половина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране