10.07.2015 | 11:05
Петков се чуди: Защо Реформаторите вият?
Коалиционните партньори се разменят любезности в две телевизионни студия

АБВ и Реформаторският блок си размениха любезности тази сутрин в национален ефир, като поводът беше така лелеяната съдебна реформа на министър Христо Иванов.

„Не знам защо някой се изненадва от нашата позиция. Ние внесохме първи идеите за промени в съдебната система. Предизвикахме и публични дискусии с магистратурата. Направихме широка дискусия с професионалната общност дискусия с академичната общност”, коментира Румен Петков пред btv.

Петков обясни, че партията си е запазила правото да има категорична позиция по теми, които са от особена важност и тази за съдебната система е такава. „Не сме били свидетели на такъв политически брутализъм и политически натиск през последните 20 години”, посочи той.

„Защо е този вой, след като Радан Кънев смята АБВ за несъществена част от правителството. Техният човек не участва в заседанието на комисията, когато се гледаше законопроектът. Те не могат да си контролират хората, а се вторачват в АБВ“, каза още Петков.

„Вече за всички е ясно, че идеята за промени в конституцията е смятана на ВСС”, заяви той. Според него прокуратурата трябва да разшири обхвата на проверката си на правосъдния министър Христо Иванов.

В същото време по Нова Радан Кънев обяви, че лидерът на АБВ Георги Първанов е част от политическото минало и го посъветва да се откаже от политиката. „Наслушах се на хора от статуквото, които обясняват, че реформата трябва да доведе до по-бърз съдебен процес. Целта на съдебната реформа е да пребори големият проблем на българското правосъдие, а той се нарича мафия и корупция, не бавен съдебен процес“, каза Кънев.  Съпредседателят на РБ обясни още, че „всеки го е страх от прокуратурата“. Той също имал своите страхове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране