08.12.2015 | 0:01
Плаващи по Дунав 100 000 евро озадачиха австрийската полиция
Млад мъж, който забелязал "мокрото съкровище", скочил в реката, за да събира банкнотите

Плаващи банкноти по река Дунав в 22-ри район във Виена на стойност над 100 000 евро озадачиха австрийската полиция. Тя се опитва да установи как банкнотите от по 100 и 500 евро са се озовали в събота в един от ръкавите на река Дунав, но не смята да разглежда случая като класическо пране на пари, съобщава Ройтерс в понеделник.

Досега от направеното в региона разследване не е установен криминален акт, засягащ подобна сума пари, отбелязва говорител на виенската полиция. Ройтерс, позовавайки се на местен вестник, съобщава, че млад мъж, който забелязал „мокрото съкровище“, скочил в реката, за да събира банкнотите, въпреки ниските температури на водата.

Мислейки че става въпрос за самоубийство, случайни наблюдатели подали сигнал в полицията. Пристигналите на мястото служители на реда установили, че плувецът просто се опитва да „улови“ паричната плячка. Неназованият млад мъж претендира за дял от „улова“.

„Младежът твърди, че е възнамерявал да предаде парите в полицията. Остава въпросът дали той е намерил банкнотите или служителите на реда“, казва полицейският говорител.

В Австрия всеки, който намери пари и ги предаде в полицията, може да претендира за между 5 и 10% от сумата, и има право да я получи цялата, ако самоличността на законния й собственик не бъде установена в рамките на една година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране