28.11.2016 | 8:15
Плевнелиев готов със служебните министри, бърза да ги назначи, за да го номират за еврокомисар
Развръзката за управлението се чака утре, когато на "Дондуков" 2 се събират Росен Плевнелиев, новоизбраният президент Румен Радев

Действащият президент Росен Плевнелиев се разбърза със служебния кабинет. Той вече е готов с премиер и министри, съобщава наш всекидневник.

Този път президентът е заложил на редови експерти. Бързал обаче да назначи екипа, защото очаквал именно това негово правителство да го номинира за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, която стана шеф в Световната банка.

В началото на януари Георгиева отива във Вашингтон, а България трябва да предложи нов комисар на нейно място. Затова утре, когато е заседанието на КСНС за политическата ситуация след оставката на Бойко Борисов и екипа му, Плевнелиев щял да обяви, че е готов да завърти рулетката за мандати и да премине към назначаване на служебен кабинет.

По време на консултациите с партиите през последните 10 дни той отстояваше тезата, че ще се бори до последно 43-ото НС да излъчи редовен кабинет, за да имат време депутатите да приемат поправките в изборния закон за въвеждане на мажоритарна избирателна система. Консенсусът по тях обаче изглеждал все по-малко възможен.

Развръзката за управлението се чака утре, когато на „Дондуков“ 2 се събират Росен Плевнелиев, новоизбраният президент Румен Радев, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри, лидерите на партиите в парламента и шефовете на силовите структури на държавата. Те ще дискутират различните варианти за съставяне на кабинет, мажоритарните избори, бежанската криза и охраната на границите.

ГЕРБ е твърдо за предсрочни избори, като няма да подкрепи ново правителство в 43-ото НС и няма да излъчи министри за служебно. От партията обаче смятат, че съставянето на два поредни служебни кабинета – на Плевнелиев и на Радев, би било огромна грешка и би породило нестабилност.  Затова ще изкажат пред КСНС позицията, че с оглед на мигрантската криза за България е правилно кабинетът „Борисов“ да работи в оставка поне до края на годината.

„Няма кой друг да се справи със ситуацията, особено ако някъде възникне напрежение като в Харманли. Докато нов правителствен екип навлезе в проблема, положението може да излезе извън контрол“, коментираха депутати от ГЕРБ. Те убеждават Борисов да остане на власт дори до 22 януари, когато Радев встъпва в длъжност.

Категорична е позицията и на БСП, които не искат да посочват министри при това мнозинство в парламента и настояват за бързи избори. Съставяне на програмен кабинет с няколко задачи до изборите е третият вариант, който беше предложен по време на консултациите при Плевнелиев. Патриотичният фронт изрази готовност да вземе мандата и да се опита да го състави. Но вероятността да успее е минимална, защото ДПС е твърдо против властта да е в ръцете на „крайни националисти“. Движението ще отстоява тезата си, че 43-ият парламент няма моралното право да управлява повече, но ще предложи да се върви към преходен кабинет, който да не допуска криза. Това означава, че е по-вероятно Плевнелиев да връчи третия мандат на Реформаторите. Те също изразиха готовност да вземат мандат, ако ГЕРБ ги подкрепи за това.

Очаква се утре КСНС да вземе решение и за датата на предсрочните парламентарни избори. Това е изключително важно за новоизбрания президент Румен Радев, тъй като именно негова е задачата още в първите си дни от мандата да разпусне парламента и да каже кога ще гласуваме за нов.

След заседанието на КСНС ще е ясно и дали парламентът ще уважи желанието на над 3 милиона българи, гласували на референдума, за изцяло мажоритарни избори. Или партиите ще приемат по-скоро смесена избирателна система.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране