29.11.2016 | 16:15
Плевнелиев връчва в петък мандат на ГЕРБ за съставяне на ново правителство
Пак зове Румен Радев да поеме отговорност за служебния кабинет

Президентът Росен Плевнелиев вероятно ще връчи мандата на ГЕРБ за съставяне на ново правителство в петък. Това каза той в изявлението си пред медиите след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Държавният глава обясни, че първата и втората парламентарни групи – ГЕРБ и БСП са дали да се разбере, че няма да съставят правителство и веднага ще върнат мандатите.

Плевнелиев не знае на кого да връчи третия мандат и щял да мисли още дълго и след допълнителни консултации, стана ясно от думите му.

„Най-вероятно в петък връчваме първия мандат. Стартира конституционната процедура за връчване на мандати. След това – втори, трети опит”, заизрежда държавният глава.

Плевнелиев каза, че продължава да вярва, че това Народно събрание не е изчерпало потенциала си и изреди част от постиженията му, свързани с реформи в сферата на сигурността, на образованието и др. Той се опитал да убеди парламентарните формации да надскочат тяснопартийните си интереси и щял да даде всичко от себе си парламентът да продължи своята работа.

Държавният глава изрази опасенията си от провал на председателството на Европейския съюз през 2018 г. Според него е недопустимо да се изредят две служебни правителства и каза, че ще продължи да се опитва да състави кабинет (ако се наложи) в съвместна отговорност със следващия държавен глава Румен Радев, който встъпва в длъжност на 22 януари 2017 г.

По думите на Плевнелиев, той ще връчи третия мандат на формация, която има най-голяма вероятност да състави правителство. И щял да направи това след много размисъл и допълнителни консултации.
Ако обаче не можело да се състави редовно правителство, бил готов да състави служебно. Той обаче още не търсел министри.

Плевнелиев обясни, че е предложил два варианта за служебен кабинет – той да е на споделената отговорност с Румен Радев, или да е отговорност само на Радев. Две отделни служебни правителства (на Плевнелиев и на Радев) обаче не е добър вариант, категоричен е президентът.

Румен Радев до момента на няколко пъти заяви, че няма да поеме отговорност за съставяне на служебен кабинет, докато не встъпи официално в длъжност.

Росен Плевнелиев призова да не се действа „на парче” и „на коляно” за промените в Изборния кодекс само защото някой сценарист натискал за това. Гласът на народа, даден на референдума, трябвало да бъде чут, защото суверенът пожелал промяна, но за устойчива реформа в изборното законодателство било нужно време.
По думите на президента, ако се бърза, държавата може да бъде вкарана в трайна нестабилност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране