11.05.2016 | 0:01
Почетни консули бранят червените номера на колите си в съда
Решението се обжалва от представителите на Сейшелите, Мавриций, Тайланд

Почетните консули на девет държави у нас са атакували във Върховния административен съд (ВАС) решението на правителството да отнеме част от привилегиите им. Става въпрос за решението на кабинета да ги задължи до 3 месеца да върнат червените номера на автомобилите си. Също така и отнемане на възможността да им се възстановява ДДС и акциз на купените от тях стоки.

Решението на МС беше взето изненадващо в средата на март, след като стана ясно, че някои консули злоупотребявали с привилегиите, които им се давали. Промяната стана чрез изменение на наредбите относно реда за назначаване и приемане на почетни консулски длъжностни лица, за възстановяване на ДДС и акциз на дипломатическите представителства и консулства и за оформяне на стоки, внасяни и изнасяни от дипломатически представителства и консулства.

Девет от общо 64-мата представители на чужди държави са обжалвали отнемането на червените номера. Това са почетните консули на Кения – Ивайло Дерменджиев, Израел – Красимир Методиев, Малта – адвокат Борислав Боянов, Сейшели – Максим Бехар, Тайланд – Виктор Меламед, Мавриций – Христо Илиев, Антигуа и Барбуда – проф. Иван Тодоров, Шри Ланка – Борислав Сарандев, и Естония – Борис Халачев, съобщава „Правен свят“.

Интересно е, че те не обжалват наредбите на външно министерство, а промяна в наредбата на МВР за регистрацията и отчета на моторните превозни средства, собственост на чуждестранни физически и юридически лица. Според тях при отнемането на правото им да ползват автомобили с дипломатически номера МВР е допуснало близо 20 нарушения. Само процесуалните са 14, отделно са погазването на Виенската конвенция и неспазването на целта на закона. Почетните консули настояват съдът да отмени три параграфа от последните изменения в наредбата за регистрацията и отчета на моторните превозни средства, собственост на чуждестранни физически и юридически лица, а действието им да бъде спряно до окончателното произнасяне на магистратите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране