17.05.2017 | 0:01
Под диктовката на ГЕРБ, ВАС обяви високите цени на винетките за законни
В окончателното решение съдията докладчик е "с особено мнение" по казуса

Върховният административен съд отказа да отмени увеличението на цените на винетките, което е в сила от 2016 г. Решението е окончателно, но е подписано „с особено мнение“ от докладчика съдия Светослав Славов. Съдът се ръководи от кадъра на ГЕРЛБ Георги Колев, който е завършил „право“ с полицейската школа в Симеоново.

През юли м.г. тричленен състав на ВАС отмени решение на предишния кабинет на Бойко Борисов, с което беше изменена Тарифата за таксите, които се събират от агенция „Пътна инфраструктура“. В края на 2015 г. правителството на ГЕРБ вдигна драстично годишните винетки за лека кола – от 67 на 97 лв. Първото решение на ВАС постанови, че цените са повишени напълно произволно, без мотиви и обосновка, без да отговарят на цената за услугата, както и без да е проведено задължителното обществено обсъждане и съгласуване. Министерският съвет, министърът на регионалното развитие и благоустройството и АПИ обжалваха и делото стигна до петчленен състав на ВАС. Председател по новото разглеждане бе Румяна Монова, а членове – Нина Докторова, Галина Матейска, Диана Гърбатова и Светослав Славов. Решението им отменя това на предходния състав въпреки особеното мнение на докладчика.

Съдът приема, че постановлението, с което се въвеждат новите цени на винетките, не нарушава чл. 26, ал. 2 от Закона за нормативните актове. Текстът разпорежда преди внасянето на проект за нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган, съставителят на документа трябва да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите си. Разписано е, че заинтересованите лица имат най-малко 14-дневен срок за предложения и становища.

Точно по този параграф предишният състав на ВАС отмени постановлението на правителството за новите цени. „Тази разпоредба не съдържа в себе си задължение за доказателства за обществено обсъждане, а само такива, осигуряващи възможност за предложения и становища, за разлика от новата редакция на чл. 26 ал. 2 от Закона за нормативните актове, където обществените консултации са задължителна част от процедурата по изработване на проект“, така съдиите тълкуват липсата на дебат по скока на винетните такси. Според ВАС обжалваният нормативен акт е издаден при спазването на изискванията и предписанията на Закона за нормативните актове и поради това е законосъобразен.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране