28.11.2016 | 11:40
Погнаха имането на Румен Овчаров
Бившият министър беден, но с богата жена

Имането на бившия министър на енергетиката при управлението на Тройната коалиция Румен Овчаров ще бъде проверено под лупа за незаконни доходи и укрити от държавата придобивки, съобщиха разследващи цитирани от „Телеграф“. Преди седмица Дългия инкасатор както е известен червеният енергетик се сдоби с обвинение за безстопанственост, която е нанесла щета на държавата с близо 200 млн. евро заради златния гьол АЕЦ „Белене“.

Веднага след като стана клиент на прокуратурата Румен Овчаров е предаден на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. По закон след получено уведомление от прокуратурата комисията започва да прави проверка на съответното лице. Разследването на инспекторите може да продължи до 1 година. В този период те трябва да направят цялото си разследване на база документи.

Според изпитаната в такива случаи схеми самият Овчаров по документи е гол като пушка, но пък има доста заможно семейство и, разбира се, инициативна съпруга с успешен бизнес в сферата, в която работи мъжът й. Иванка Овчарова притежава фирмата „Проенерджи БГ“, чиято дейност едва ли ще изненада някого – консултантски услуги в сферата на ядрената енергетика. Персоналът на фирмата се ограничава до нейния управител, самата г-жа Овчарова, и според последните публикувани финансови отчети основните разходи са свързани с изплащане на заплатата й, която възлиза на около 8 хиляди лв. Интересно е, че г-жа Овчарова е представител на кипърска офшорна фирма, за чиято дейност и активи може само да се гадае. За сметка на това съпругата на Румен Овчаров е съдружник в „Енерготрейдконсулт“ с въздействащия политик и енергетик Еленко Божков.

Създателят на СДС и дългогодишен коалиционен партньор на БСП години наред редуваше депутатския стол с различни държавни постове в енергетиката, докато преди две години не акостира за известно време в Комисията за държавни и водно регулиране. Освен със завидна заплата, съпругата на Овчаров не може да се оплаче и от имотно състояние. Дамата притежава апартамент от 120 кв.м. в един от най-престижните райони в София, на гърба на Южния парк.

Според Имотния регистър двамата отрудени енергетици са ипотекирали жилището си през 2003 година, но само 6 години по-късно, в края на мандата на Тройната коалиция са заличили ипотеката. Г-жа Овчарова притежава и ниви в Разградско, от където е родът й, но също така и декар имот в подбалканското село Саранци, известно с китните си планински къщи за отдих. Г-жа Овчарова си е купила и „самостоятелен обект“ в сграда с площ 99 кв.м. в местността Шергуна край черноморския град Бяла. Какъв точно е имотът не е ясно, но в същата местност преди време един червен функционер Младен Червеняков се зае да строи луксозен курортен комплекс. 110 кв.м. апартамент в идеалния център на София пък е последната покупка на г-жа Овчарова от миналата година. Като грижовна майка Иванка е дарила жилище и на дъщеря си Яна още през 2008 година в столичния кв. „Гоце Делчев“. Малката щерка на известния енергетик пък се радва на ателие от 130 кв.м. с гараж в тузарския квартал „Манастирски ливади“. Единственият син на Румен Овчаров не фигурира никъде в регистрите у нас, за него се знае само, че е учил в престижни американски университети.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране