23.01.2018 | 20:31
Политическата Анита Мейзер, прах в очите и нито една корупционна схема
Според Лъчо Мозъка паралелната държава се е създала още през 1992 г. от БКП

Дебатите по вота на недоверие към правителството, иницииран от БСП, нежежиха страстите до червено. И може именно това бе тяхната цел. Защото в рамките на продължилите няколко часа дискусии в парламента, нито една голяма корупционна схема не бе огласена, нито пък разнищена. Почти и дума не чухме за “грабежа на века” – КТБ, за аферите около “Булгартабак” и БТК. Нищо за дълговете на БДЖ, НЕК и други държавни предприятия. Или иначе казано, депутатите се начешаха езиците с общи приказки за корупцията в България. Добре че все пак ни бяха припомнени скандали като “Кумгейт”, “Суджукгейт”, ремонта на НДК, пробитите системи на приходните агенции, падналата ограда на границата с Турция.

Управляващите и опозицията се хванаха за гушите от самото начало, а причината беше съвсем тривиална – отсъствието на премиера Бойко Борисов. Социалистите настояваха министър-председателят да се появи в Народното събрание, но това така и не се случи. Те поискаха прекъсване на дебата до идването на Борисов, но парламентарната шефка Цвета Караянчева отказа с аргумента, че достатъчно представители на Министерски съвет присъстват в пленарната зала.

От парламентарната трибуна председателката на БСП Корнелия Нинова акцентира върху управлението на митниците по времето на покойния Ваньо Танов. И актуалната тема за акцизната система БАЦИС. Нинова не добави почти нищо конкретно, подчерта, че на партията й е забранено да говори за корупцията, че съществува паралелна държава, която краде от гражданите. И завърши с обещание, че “рано или късно България ще стане нормална държава”.

От ГЕРБ репликираха, като посочиха, че корупцията е проблем отпреди идването им на власт през 2009 година. Лъчезар Иванов се върна към годините на Българската комунистическа партия (БКП). Според него паралелната държава се е създала още през 1992 г. от БКП. И добави, че покровители на корупцията са именно БСП, а Нинова се опитвала просто да спаси партията си.

Отново “по същество” социалистите отвърнаха чрез Драгомир Стойнев. Той посочи, че водещите лица в ГЕРБ са бивши кадри на същата тази БКП. “Партията” ги отгледала и ги изхранила, пък сега те я плюели. Той даде пример с Цецка Цачева, Димитър Главчев и Данаил Кирилов.

ДПС декларира, че ще подкрепи червените депутати при гласуването, което ще проведе в четвъртък (25 януари). От Догановата партия се фокусираха върху представителите на Обединени патриоти в правителството – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Джейхан Ибрямов изтъкна, че активистка на НФСБ бе “хваната за каналджийство”.

Вицепремиерът Каракачанов призна, че корупция има, но не само по високите етажи на властта. Той обаче упрекна опозицията, че дебатът изобщо не е конструктивен и по този начин няма да се стигне до решение на проблема.

Валери Симеонов също имаше своето силно включване от парламентарната трибуна. Той направи паралел между Корнелия Нинова и Анита Мейзер. “По-добре вие да се освободите от страха. От страха от загуба на политически рейтинг. Защото това, което извършвате, е поредната свинска опашка, с която унищожавате всичко здраво в БСП. Вместо в една българска Тереза Мей, Вие се превръщате в една политическа Анита Мейзер.”, заяви Симеонов по адрес на Нинова.

Той отговори и на обвиненията на ДПС, че “Обединените патриоти” са национал-социалисти, а партиен член на НФСБ е уличен в трафик на бежанци:

“Естествено сме изключително далече от богатия опит и демонстрация на корупция, която Вие сте направили досега във Вашето участие в политиката. Защо забравихте Христо Бисеров? Къде отиде Бат Сали? Мълчите по този въпрос, нали”, каза вицепремиерът. Валери Симеонов се закани на ДПС, че ще си разчистват сметките след като премине европредседателството.

Дебатът бе удобен повод сметките си да разчистят Елена Йончева от БСП и Делян Добрев от ГЕРБ, които си имат зъб откак гръмна скандала “Кумгейт”. След като Йончева припомни назначенията в община Хасково – все роднини и приятели на Добрев – той контрира.

Депутатът от управляващата партия показа документ, според който фирмата й била съдружник с офшорка, източвала КТБ. Зад офшорката стои Зорница Блъскова, която била във фирма, участвала в източването на банката. Йончева получавала средства от фирми с държавно участие, като по това време тя живее на семейни начала със Сергей Станишев, продължи с обвиненията си Делян Добрев. Според него ситуацията в БСП била “крадецът вика, дръжте крадеца”.

Насреща му Йончева призова всичко нередно срещу нея да бъде внесено в прокуратурата. Тя наблегна и на проблемите по оградата с Турция, на които посвети и филм. Колегите й пък акцентираха върху програмата за саниране.

Е, така или иначе нито една голяма корупционна схема не беше извадена на масата, а вотът на недоверие е с предизвестен край, след като само БСП и ДПС ще гласуват срещу правителството. Този път и особено зрелище нямаше, а това може би бе единствената изненада, която ни поднесоха парламентаристите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране