23.11.2016 | 0:01
„Политико“ гръмна с две имена, спрягани за български еврокомисар
Лиляна Павлова и Екатерина Захариева фаворити да сменят Кристалина Георгиева
Екатерина Захариева

Новият български еврокомисар може би ще бъде посочен едва в началото на следващата година, съобщава европейското издание на сайта „Политико“, като се позовава на източници, „запознати с търсенето“ на кандидат.

Изданието цитира няколко имена на възможни кандидати – министрите в оставка на

правосъдието Екатерина Захариева и на регионалното развитие Лиляна Павлова, заместник управляващия директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова и българския представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова.

Потърсени от „Политико“, Цанова е уточнила, че не е водила официални разговори по този въпрос, а Иванова – че не е свързана с никакви разговори по тази тема, съобщава БТА.

Допълва се, че разместването, предизвикано покрай оставката на досегашния български еврокомисар Кристалина Георгиева, е причинило главоболия на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Председателят вече обяви, че досегашните отговорности на Георгиева ще бъдат поети от еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Досега Йотингер отговаряше за цифровизацията и предстои да бъде определено кой ще поеме тази област.

Стремеж към поста на еврокомисар по цифровите въпроси проявявал португалският представител в ЕК Карлуш Моедаш, възпитаник на университета „Харвард“, който отговаря за изследванията и науката. „Политико“ пояснява, че кълбото би се разплело, ако България посочи кандидат с грамотност в областта на цифровизацията, но няма силни фигури в тази сфера и затова би предпочела да излъчи еврокомисар по регионалната помощ. За регионалната политика в момента в ЕК отговаря румънката Корина Крецу.

Изданието пише, че изглежда следващият български еврокомисар ще бъде определен от служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. Кристалина Георгиева ще напусне ЕК най-късно на 31 декември.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране