25.07.2015 | 0:06
Половин Кърджали остана без вода след нова авария на водопровода
Тръбите се късат за пети пъти

Половин Кърджали и 12 села в региона отново останаха без питейна вода след поредна авария на новия магистрален водопровод на града. Съоръжението се пука за пети път на едно и също място. В края на юни по същия участък се скъса тръба и 5 денонощия хиляди местни жители отново нямаха вода, припомня БГНЕС.

При поредния проблем, възникнал в петък, местният ръководител на проекта Митко Синабов заявил, че строителят няма да получи никакви пари, докато пукането на тръбите не спре. В края на юни представителят на строителния консорциум, изпълнил проекта, инж. Павел Калистратов се оправда с некачествена заварка. Тогава той не пропусна да подчертае, че общината му дължи 10 млн. лв. и че плащал всичко от джоба си.

„Днешната авария е на 20-30 метра от предишната, тръбите са скъсани отново при заварката. Проблемът със сигурност е в качеството на материала, от който са произведени те“, категоричен е Синабов. Той изрази надежда, че поне до края на деня водата ще бъде пусната, ако пристигне навреме екип от столицата със специално оборудване, с което да се възстанови участъкът.

Целият проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и довеждащ колектор, както и за разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационната мрежа на Кърджали е на стойност 70 млн. лв. Средствата от Кохезионния фонд на ЕС са 54 296 782 лв. Националното съфинансиране е 13 574 196 лв., а собственият принос на общината – 2 099 102 лв.

Строителният консорциум е дал гаранционен срок за изпълнените дейности, но той започва да тече от датата на въвеждането на обекта в експлоатация. Изграденият до момента участък обаче все още няма Акт 16.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране